Новината и плановете на правителството да листне държавни монополни компании от енергийния сектор на борсата още не са провокирали интерес у чуждите инвеститори. Това установи проверка на Profit.bg сред водещи инвестиционни посредници в България. Тук е редно да се направи уточнението, че ситуацията ще се промени кардинално веднага щом се появят първите сигнали за подкрепа на думите с действия.

„Няма интерес за момента, но се очаква при по-голяма яснота", коментира главният дилър на ЕЛАНА Трейдинг Иван Овчаров.

Изпълнителният директор на Кей Би Си Секюритис клон България Илиян Скарлатов смята, че е още много рано, за да бъде установен индикативния интерес към Българския енергиен холдинг (БЕХ), но трябва да се има предвид, че енергетиката е предпочитан сектор както от малките и средни инвеститори, така и от големите с по-дълъг хоризонт на инвестиране.

„Очаквам силен интерес и значително презаписване на предстоящо IPO на БЕХ, независимо дали ще бъде предложена цялата структура или отделни части от холдинга", посочи Скарлатов.

„Интерес за участие към IPO-та на големи държавни компании ще има от чуждестранни участници, но е много рано за предварителни оценки", коментира по темата Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на Карол. „За продажби на дялове през борсата и листването на големите държавни компании се говори доста отдавна, но за момента няма предприети конкретни стъпки в тази насока".

Липсата към днешна дата на проявен външен интерес към идеята на правителството потвърждават и от ПФБК, като посочиха и причината за това. „Засега няма заявен конкретен интерес поради неяснотата по отношение на условията, при които ще се извършат предлаганията, както и относно точните срокове, в които ще стане това", заявиха от инвестиционния посредник.

За появата на интерес при реални стъпки за реализиране на намеренията говори и Константин Абрашев, портфолио мениджър на БенчМарк Асет Мениджмънт, което дружество управлява и специализирания БенчМарк Фонд - 4 Енергетика.

„Определено смятам, че пускането на акции от големите български дружества ще предизвика интерес при местни и чуждестранни инвеститори, но едва когато имаме насреща нещо реално и разчетено във времето", сподели експертът.

Според него най-оптимистичният срок за пускане на акции на някоя от големите енергийни компании е краят на следващата година, ако изобщо тази лансирана идея се осъществи.

„Вниманието на външните инвеститори към участие в евентуалното публично предлагане ще бъде привлечено от българските посредници и институции чрез мрежите си от контакти, но е рано да се промотира нещо, което все още е в идейна фаза", обясни Константин Абрашев. „От друга страна, БФБ не е най-горещата дестинация за инвестиции в момента и би било силно оптимистично да вярваме, че чуждестранните инвеститори са отлично запознати в детайли с намеренията на българското правителство в тази посока".

Той подчерта, че успехът на една емисия зависи от два фактора - от качеството и цената. „Една българска енергийна компания, с нейните мащаби на фона на останалите дружества на БФБ, автоматично се превръща в „син чип" и вероятно ще заеме подобаващото й се място в портфейлите на местните инвеститори, които страдат от липса на качество", направи препратка Константин Абрашев.

Критичността на експерта проличава и в мнението му, че „един международен инвеститор може да избира между далеч по-качествени активи извън България и от значение ще е бъдещото развитие и цената, която ще се търси от инвеститорите за това развитие. Повече яснота и стратегическо планиране в българската енергетика би могло да материализира интереса и да го превърне в инвестиции".

Да припомним, че наскоро се състоя IPO-то на полската енергийна компания PGE. Ето защо екипът на Profit.bg потърси Надя Неделчева, портфолио мениджър на специализирания Адванс IPO Фонд, с молбата да ни разкаже малко повече за събитието.

„През втората половина на годината в Полша се проведе най-голямото IPO в Европа за тази година - това на енергийната компания PGE", сподели тя. „Това бе и най-голямото листване в Полша от 2004 г."

Надя Неделчева посочи, че PGE е най-голямата енергийна компания в Полша, както и една от водещите в ЦИЕ по инсталирани мощности. „Капиталът на компанията бе увеличен, като новоиздадените акции представляват 15% от новия капитал", поясни портфолио мениджърът, като допълни, че публичното предлагане на акции е част от програмата на полското правителство за приватизация на ключови предприятия чрез листване на борсата.

В резултат на предлагането PGE набра 1.4 млрд. евро, като цената бе фиксирана на горната граница на ценовия диапазон, съответстваща на пазарна капитализация от около 9.6 млрд. евро. Интересно е да се подчертае, че подадените поръчки надвишиха седем пъти предлаганото количество акции.

„Силният интерес към емисията бе продиктуван и от очакванията за бързо влизане на компанията в изчисляването на основния полски индекс WIG 20, което води след себе си покупки от страна на индексни фондове и ETF-и, базирани върху полския пазар или върху региона като цяло", обясни Надя Неделчева и коментира, че 15% от емисията бе алокирана към индивидуални инвеститори. Коефициентите, посочи експертът, при които се пусна емисията са P/E 2009e - 10.8x, P/B - 1.4.

Надя Неделчева припомни, че IPO-то на PGE бе планирано още за 2008 г., но бе отложено поради неблагоприятните условия на пазара.

И като говорим за големите очаквания, ставащи реалност в други части на света, е редно да споменем и това, че някои представители от инвестиционната общност съзират в листването на големи държавни компании на БФБ катализаторът, който ще провокира интереса на чуждите инвеститори към нас, което е шанс колелото да се завърти отново в правилната посока.