С наближаването на празниците все по-актуални стават въпросите за подаръците. Естествено всички искаме да сме оригинални и неповторими.

Ако се чудите какво да подарите на ваш колега или приятел, търгуващ на финансовите пазари, ето пет предложения за забавни и интересни финансови подаръци:

1. Дебитна карта със зареден ваучер

В момент на криза може би най-удачно би било първото ни предложение. Подаръчна карта със заредени пари в нея. На това, като че ли изстрадалите инвеститори биха се зарадвали най-много.

Едва ли има друга нова година, в новата история на борсова търговия у нас, когато кешът се цени толкова много.

И докато инвеститорите се радваха на луксозни подаръци, като пури, парфюми и отлежали уискита предходните години, когато борсата вървеше нагоре (с изключение на миналата), то сега може би ще оценят кеша подобаващо.

2. Депозитарни разписки

Тук опциите са две. Да си направите шега с, примерно депозитарна разписка за 10 акции на Химко, чиято стойност ще е по-малка от сумата за издаване на самата разписка (при настоящата цена от 0.08 лева за акциите на Химко подаръкът е на стойност цели 0.8 лв., без да се смята разхода за депозитарна разписка).

Другият вариант е да подберете дружество, което смятате за перспективно - и може би след 10 години, вашият подарък ще е изключително ценен.

И при двата варианта обаче, после ще се налагат допълнителни усилия за реалното прехвърляне на книжата на името на собственика им.

3. „Теория на заетостта, лихвите и парите" на Джон Мейнард Кейнс (1936 г.)

Едва ли са много хората, които само допреди три години са мислили, че Кейнс ще стане отново актуален и то с такава сила. В новата обстановка това би бил един добър подарък.

4. Екзотична валута

Хората харесват мисълта, че държат хиляди в ръцете си. Хиляда йени например ще ви струват около 20 лева и то не заради друго ами поради неизгодния курс, на който ще ги обмените. Разбира се, може да се поразровите и за други валути.

5. Шегаджийски колаж

Тук можете да развинтите фантазията си. Един добър начин да напомните на своите близки, че не всичко се свежда до стойността на портфейла им и трябва да продължат да живеят пълноценно и да се радват на малките неща.