Световната финансова криза оказва унищожителен ефект над домакинствата в развиващите се европейски страни и в Централна Азия, показва доклад на Световната банка.

В региона може да има още над 10 милиона бедни хора до 2010 г. и още 25 милиона, които са били почти в средната класа, но сега се намират точно над прага на бедността с вероятност да загубят жилищата си, работата си и най-основните услуги, които получават.

Според доклада на Световната банка домакинствата страдат от сътресенията на кредитните пазари, нарастващите цени на стоките и услугите и увеличаващата се безработица.

"Световната финансова криза може да повлияе значително на напредъка по отношение на стандарта на живот в Европа и Централна Азия постигнат през последните пет години," според Лука Барбоне от Световната банка.

Според доклада стрес-тестовете проведени от Световната банка по отношение на кредитите на домакинствата показват, че продължаващите макроикономически сътресения, свързани с лихвените проценти, валутите, и доходите на домакинствата, могат да увеличат броят на семействата, които няма да имат възможност да изплащат заемите си. Например до 20% повече семейства с ипотечни или други заеми в Литва и Унгария са изправени пред риска от това да не могат да погасяват задълженията си.

Кризата по отношение на храните и горивата може би не е приключила. Международните цени на суровините все още не са се завърнали на нивата си отпреди 2007 г. В добавка към това, обезценяването на валутите в някои страни води до ново повишение на цените. Тъй като хранителните продукти заемат много голям дял от общото потребление на бедните (в някои от страните с ниски доходи в Европа и Централна Азия, делът на храните от потреблението сред бедните е между 70 и 80%) най-бедните потребители отново ще са уязвими.

По време на периода на възстановяване след руската криза от 1998 г. до 2006 г. повече от 50 милиона души са преминали над прага на бедността в региона. Въпреки това ефектите на кризата над бедността ще бъдат огромни. Бързо влошаващата се световна икономическа среда влияе на значителния напредък на региона и като се имат предвид прогнозите за увеличаване на бедността, заплашва да благополучието на около 160 милиона души - близо 40 милиона души, които са бедни и около 120 млн. души, които се намират точно над прага на бедността.

Съгласно доклада предишният опит на региона при кризи предполага, че временните икономически сътресения имат траен ефект на човешкото развитие, тъй като домакинствата ограничават инвестициите си в образование и здравеопазване в отговор на кризата в банковия сектор и валутите.

В сравнение с предишни кризи възможността на домакинствата в Европа и Централна Азия да се върнат към традиционните им стратегии за справяне с икономическия спад (от вторична заетост до получаване на средства от приятели и роднини работещи в чужбина) е доста по-ограничена.