До 100% финансиране могат да получат фирмите при покупка на имот за бизнеса, ако предложат допълнително обезпечение. Заемите се отпускат от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити Кредитекс.

Ипотеката на още един имот, освен на този, който се купува, позволява да се финансира инвестицията на 100%, а в някой от случаите, в зависимост от общата стойност на обезпечението, да се получат и допълнителни средства за ремонт, оборотни нужди или рефинансиране.

Допълнителното обезпечение не увеличава разходите и времето за отпускане на кредита, тъй като оценката на всяко едно обезпечение се прави безплатно от Кредитекс и е готова в рамките на 2 дни.

Като допълнително обезпечение може да послужи фирмен, личен имот или имот на трето лице. Ипотеката на всеки един имот не променя правото на собственост на клиентите. Те могат да се разпореждат свободно с него: да го ремонтират, отдават под наем или да го продават. При потребителски кредит, необезпечен с ипотека, кредитополучателят също отговаря с цялото си имущество за всички свои задължения.

Кредитекс отпуска кредити до 1 млн. лева срещу ипотека на недвижими имоти в цялата страна. Заемите нямат ограничение в целта, не се изисква и бизнес план при кандидатстване. Максималният срок за погасяване е до 25 години. И преди, и по време на кризата финансиращата институция оценява потенциала на всеки клиент индивидуално, без да налага ограничения във финансирането на фирми от определени браншове или да отхвърля определени типове имоти.

Над 2/3 от отпуснатите заеми на дружеството са за малки и средни предприятия. Средният размер на заемите е около 150 хил. лв.