Goldman Sachs, JPMorgan Chase и други големи щатски банки се подготвят за нова вълна на обществено и политическо недоволство срещу заплащането на служителите им, докато се готвят да обявят мултимилионни бонуси, пише FT.

Подложени под натиск от правителството, банките твърдят, че този път ще отделят най-малка част от приходите за служителите си от години насам. Въпреки това, грубите суми ще са достатъчно големи, за да провокират обществения гняв, докато в същото време ще предизвикат несъгласие в индустрията от страна на банкери и трейдъри, които ще трябва да се примирят с отлагането на изплащането на по-голяма част от техните бонуси.

Политическото недоволство също няма да е малко и то се усети вчера от страна на Кристина Роумър, която оглавява екипа на икономическите съветници на президента Барак Обама.

Тя нарече вероятността за изплащането на нови големи бонуси на Уолстрийт "възмутителна" и посочи възнаграждението на банкерите като още една причина за финансова реформа.

Печалбите на Уолстрийт скочиха миналата година, след като дълговите пазари отвориха, а цените на акциите нараснаха, което постави много банкери и трейдъри в позиция да заработят бонуси доближаващи се до възнагражденията им по време на годините на бума от изминалото десетилетие.

Вероятността за изплащането на почти рекордни бонуси толкова скоро, след като финансовата индустрия щеше да се срине без държавната помощ предизвика публичното недоволство, окуражи политиците и измъчи банковите ръководители, които признават, че плановете за заплащането през тази година ще разярят критиците и няма да стимулират служителите.

Политическият отговор от страна на Вашингтон на суперданъка, наложен от британското правителство върху бонусите изглежда наближава. Плановете за заплащането, които Уолстрийт скоро ще обяви, е малко вероятно да разубедят администрацията на Обама да продължи с усилията за ограничаването му.

Много от големите банки обаче се готвят този месец да обявят, че съотношението на заплащането към нетните им приходи ще падне значително в сравнение с предходната година.

При някои търговски банки, които развиват значителна дейност в търговията с ценни книжа, между които JPMorgan и Citigroup, това съотношение вероятно ще достигне рекорден минимум.

Анализатори прогнозират, че разходите за възнаграждение на Goldman Sachs за 2009 г. ще съставляват 42.8% от приходите на компанията, които са над 44 млрд. долара.

Банките традиционна отделяха около половината от приходите си за заплати, бонуси, застраховки и други облаги на служителите, което е огромен процент в сравнение с повечето останали индустрии.