Хората, които прекарват повече от четири часа пред телевизора всеки ден, рискуват да живеят по-малко от онези, които ограничават гледането на телевизия, сочат резултатите от ново изследване на австралийски учени.

Гледането на малкия екран за по-продължителен период от време вреди на сърдечната дейност, според изследването, публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация.

"Сравнено с хората, които гледат по-малко от два часа телевизия дневно, хората, които гледат повече от четири часа на ден, рискуват с 46% повече да си отидат от този свят по-млади", посочва изследователят Дейвид Дънстан. "Гледането на телевизия увеличава с 80% риска от сърдечносъдови заболявания", добави той. Продължителното застояване кара тялото да спре да използва мускулите си и адекватно да обработва захарите и мазнините.

Новите открития станаха факт след шестгодишно изследване на навиците на около 8 800 австралийци, пренебрегвайки влиянието на други фактори, влияещи на здравето, като възрастта, пола, пушенето, теглото и тренировките. Австралийците гледат телевизия средно по три часа дневно, посочва Дъндан, който е изследовател в центъра "Бейкър" по кардиология и диабет в Мелбърн.

Данните от изследването сочат, че дори хората, които тренират редовно, вредят на телата си, седейки продължително. "Това, което се установи е, че в допълнение на редовните упражнения, хората трябва да избягват продължителното стоене на едно място, независимо дали става дума за гледане на телевизия, работа пред компютъра или продължително шофиране.

"А едно допълнително послание за телевизията трябва да бъде: изключете, изправете се и се движете", допълва австралийският учен.

Източник: БГНЕС