Американският президент Барак Обама обеща на хаитяните, че няма да бъдат забравени и им предложи 100 милиона долара незабавна помощ след земетресението, както и всеки елемент от капацитета на САЩ.

"Казваме ясно и убедително на народа на Хаити, вие няма да бъдете забравени", заяви Обама. Той предложи "всеки елемент от нашия национален капацитет, от нашата дипломация и помощ за развитието, силата на нашата армия и най-важното, състраданието на нашата страна" след земетресението.

Междувременно генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви, че организацията ще предостави "много бързо" помощ от 100 милиона долара на Хаити. Той уточни на пресконференция във Вашингтон, че сумата, която ще бъде деблокирана от Управителния съвет на МВФ, ще дойде от удължаване на съществуващ заем за страната.

Около 170 милиона долара са били предоставени на Хаити след одобряването на заема през 2006 г. Той каза още, че земетресението е показало нуждата от по-голяма помощ за възстановяването на страната, координирана от международната общност. Вчера Световната банка също обеща да предостави 100 милиона долара.

Източник: БГНЕС