Лондон ще успее да запази статута си на световен финансов център и ще затвърди положението си в отрасъла благодарение на факта, че ще се превърне в основна бизнес площадка на Запад за развиващите се страни от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). За това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на мнението на експерти от хедж фонда Toscafund, един от най-авторитетните в Ситито.

Според главния икономист на Toscafund Саввас Савури Китай, Индия, страните от Персийския залив ще се нуждаят от финансов център на Запад за провеждане на операциите си. Савури предполага, че в близкото десетилетие в Лондон ще се създадат поне 100 хил. нови работни места във финансовата област.

Преди време се твърдеше, че свръхрегулираният пазар във Великобритания ще повлияе негативно на популярността на Лондон като световна финансова столица. В средата на декември 2009 г. запитване сред 600 крупни бизнесмени от отделни държави, проведено от юридическата кантора Eversheds, показа, че в рамките на 10 години Лондон ще отстъпи позиции на втория по значение финансов център Шанхай.

В частност на настроението на бизнесмените повлия решението на британското правителство да наложи новия „суперданък" от 50% на всички банкерски бонуси над 25 хил. паунда. Самите банкери реагираха отрицателно. Те смятат, че много финансови организации ще предпочитат да оперират на пазари, където няма подобни ограничения.

Трябва да се отбележи, че в средата на това десетилетие големи руски компании, като Роснефтьи ВТБ, предпочетоха да проведат първично публично предлагане точно в Лондон. През тази година обаче, най-голямото IPO, запланувано от Русал в края на януари, ще се проведе в Хонконг, припомня Лента.ру.