Средиземноморието е един райски район, където животът е по-лесен и по-красив.

Чували сте за Сен Тропе, Монако и Кан, но тази класация е посветена на истинското Средиземноморие - местата, които все още не са съвсем комерсиализирани и за които може и да не сте чували. Класацията е на мъжкото издание Askmen:

10. Таормина, Италия

Намира се в източната част на Сицилия и е символ на италианското крайбрежие. Градът е дом на поети, художници и плейбои, което го прави популярен сред артистичните среди в последните 60 години. Писатели и художници често се срещат в бара на хотел El Jebel.

9. Касис, Франция

Касис някога е било малко рибарско селце, което е пазило красотата на Южна Франция, но без претенциите на Ница, Кан или Сен Тропе. От 50-те години на миналия век обаче, селцето започва да се предпочита от все повече богати туристи. Тук се произвеждат и много добри бели вина.

8. Порт Гримо, Франция

Построен през 60-те години по модела на Венеция, Порт Гримо има същите канали, но атмосферата е малко по-екзотична. Той се намира точно по средата на пътя между Сен Тропе и Фрежу и е дом на някои от най-богатите собственици на яхти в света. По-голямата част от населението (общо 4 000 души) си имат собствена яхта пред дома, с помощта на която се придвижват, така както ние си имаме кола.

7. Хайфа, Израел

Много хора не се сещат за Израел, когато става въпрос за градове по Средиземноморието, но Хайфа, всъщност е един от най-красивите. Той е с формата на полуостров и е заобиколен от вода от трите си страни. Намира се на няколко километра от Тел Авив и е точка на пресичане на европейската и източната култура. Известен е и с добрите ресторанти и вкусната храна.

6. о-в Наксос, Гърция

Известен е като най-зеленият остров в района, има високи планини и плодородни долини. Плажовете са много чисти. Таверна „Lucullus" е сборно място за местни, чужденци и известни личности на почивка. Заведението е на 100 години и се гордее с рецептата си за октопод на грил.

5. Позитано, Италия

Амалфийското крайбрежие има характерен скалист стръмен бряг, който е много красив, макар плажовете да не са покрити с пясък като в другите курорти. В Позитано има много луксозни хотели, един от които е Hotel Il San Pietro. В лобито му има асансьор, който извежда гостите директно на плажа.

4. Мурсия, Испания

Мурсия не е град, а провинция. Представлява дълга ивица от плажове, голяма част от които са нудистки.

3. Абруцо, Италия

Всъщност градът е с излаз на Адриатическо море, но културата му е средиземноморска. Намира се само на 80 км от Рим и е дом на 21 ски-курорта. Това прави района популярен и през зимата, и през лятото.

2. Ментон, Франция

Ментон може да се похвали с най-желаните недвижими имоти в света, тъй като се намира между Монако и Италия. Той е известен като луксозен курорт, който предлага по-скоро тих атмосфера, отколкото нощни клубове. Естествено обаче, не можем да минем без казината. Имайте предвид, че служителите там говорят само италиански и френски.

1. Портофино, Италия

Портофино е „златното дете" на Италианската Ривиера. То е любим курорт на звездите от 60-те години (когато там е почивала Бриджит Бардо) и до днес (посещаван от Берлускони).

Заливът на Портофино е толкова впечатляващ, че негови реплики има в Токио, Дисниленд в Орландо и в Нова Зеландия. Сред най-известните хотели тук е Splendido, който е приютявал Хъмфри Богарт, Елизабет Тейлър, Кларк Гейбъл, Ава Гарднър и др.