На 1 февруари 2010 г. успешно се проведе първият аукцион за продажба на ДЦК, деноминирани в евро, с оригинален матуритет от 2 години и 6 месеца (912 дневни), съобщиха от Министерството на финансите.

Номинална стойност на предложеното количество ДЦК бе 25 млн. евро.

Постигнатата средно претеглена доходност на аукциона е 3.43%, като търсенето от страна на инвестиционната общност надвишава предлаганото количество близо три пъти (коефициент на покритие 2.84).

Доходността на приеманите като безрискови бенчмаркови германски бундове с подобен матуритет е около 1.46%, надбавката спрямо тях на емитираните ДЦК е под 2% и е по-малка от стойността на рисковата премия на страната, измерена чрез показателя credit default swap, информират от Министерството на финансите.

Ресорният за управлението на държавния дълг заместник-министър Ана Михайлова коментира резултатите от аукциона като изключително положителни.

„Резултатите от аукциона кореспондират с благоприятните изменения, настъпили в пазарната среда. Като пряко следствие от провежданата правителствена политика, ДЦК все повече се превръщат в атрактивно инвестиционно направление. МФ успя да диверсифицира предлаганите дългови инструменти в синхрон с нуждите и високата ликвидност понастоящем. Не на последно място, са отчетени и ефектите за бюджета чрез драстичното свиване на лихвените разходи", завърши зам. министър Михайлова.