Цени от 35 лв. на легло на вечер за настаняване в кокетна селска къща за отбелязване на Св. Валентин се намират сред офертите през настоящата година. Идеите за прекарване на празника в България изобилстват от СПА уикенди с включени в цената масаж за влюбени на цени от 80 до 300 лв. при настаняване в апартамент.

Елитен етнографски комплекс в Копривщица с включена празнична вечеря се предлага за 256 лв. за двойката. Отново в национален стил е настаняването в четиризвезден хотел в Арбанаси, където офертата е за 215 лв. и позволява плуване в басейн. Четиризвездно настаняване в Хисаря ще струва 304 лв. на влюбените.

Шуменски тризвезден хотел, който предлага легла са с балдахини се оферира за 165 лв. за нощувка и включена празнична вечеря. За разлика от коледните празници СПА хотелите във Велинград са редуцирали цените си и настаняването в четиризвездни условия с три нощувки е 183 лв. В курорта Пампорово офертите са между 280 и 350 лв. за две нощувки, но без лифт карти. Цените по морето не са намалени съществено.

Настаняване край голф игрище и при отлични условия е 134 лв. за нощувка. Петзвездните хотели край морския бряг се предлагат между 280 и 400 лв. за две нощувки. Най-екзотичното място, на което българин ще води любимата си жена за предстоящия Свети Валентин, е остров Мавриций. Това установи проверка на "Монитор" сред водещите ни туроператори. Не става дума обаче за стандартно предлаган маршрут, а за предварително направена индивидуална заявка и изискванията за нейното осъществяване действително са "по мярка на клиента".

Самолетните билети са бизнес класа, а настаняването е от най-висока категория на лукса. Планирането на това пътуване е заявено още през декември. Цената не се цитира, обяснява туроператорът, но като ориентир подсказва, че доста над 10 хиляди евро са дадени само за път и настаняване.

Предвидено е утрото на 14 февруари да се случи на самия остров, а в поръчката е включено специално обслужване и изненади за влюбените в хотела. Ваканцията обаче е десетдневна, защото никой не пропътува половината свят за два дни, коментира туроператорът. В преживяванията са предвидени разходки с яхта, полет с хидроплан, гмуркане, посещение на парка за птици, из който пърхат над 140 вида.

Не повече от десет са обаче всички далечни пътешествия за този празник на влюбените, допускат туроператорите и коментират, че за разлика от много други пътешествия луксозните не са се повлияли от кризата. Просто богаташите, които изливат наведнъж по няколко десетки хиляди евро за топпътешествие, не са толкова много.

Празникът за по-обикновени влюбени се предлага с много романтични обещания за Лондон, Париж, Рим, Неапол, Помпей, Флоренция, Прага, Виена, Истанбул, Кипър. Предвидено е пътуването да е със самолет и цените варират не само според държавата, но и според категорията хотел. За разлика от новите и добре поддържани тризвездни български хотели във Великобритания си е чисто спартанство, ако не резервирате поне четиризвездно настаняване.

Същото се отнася и до Париж. Цената за пет дни в Париж е 1090 лв. на човек ако отседнете в двузвезден хотел. Отсядането в четиризвезден хотел вече струва 1870 лв. на калпак, а всички посещения на забележителности се плащат отделно. В Лондон за седем нощувки цените започват от 1095 лв. с четири включени екскурзии, които по принцип са безплатни за всеки посетител на британската столица.

Истински приятното прекарване в петзвезден хотел, който открива имперска гледка, е за около 2600 лв. на човек. Ако все пак искате да посетите и замъци, атракции, да се возите по Темза или да се качите на "Окото", това ще ви струва още около 500 лв. на човек.

Изпиленият ценови вариант на пътешествие до Рим и Флоренция без включени цени за посещение на музеи или други забележителности, за 7 нощувки започва от 1140 лв., като в хубав хотел се плащат 1490 лв. Изгодни в чужбина са круизите с автобус.

Влюбените в Истанбул могат да прекарат два дни срещу 139 евро при качествено настаняване, всяка допълнителна туристическа активност заплаща между 7 евро и 36 евро, а разходката с корабче до Принцовите острови е само 12 евро на човек.

Безплатно за двойките се предлага разходка с автобус из нощен Истанбул, а като неотменна част от преживяването е сгляда с къщата на Мехмет и Инджи от сериала "Перла".

Източник: в. Монитор