Алкохолизмът и зависимостта от наркотици тормозят човечеството от доста време.

Най-новите зависимости на 21-и век, обаче са други:

10. Работохолиците

Съвременният бизнесмен гледа на всяка секунда като на шанс да спечели още пари.

В Япония дори имат дума за това „кароши" - означава смърт от преработване. Терминът се появява през 1980 г., когато няколко души, заемащи отговорни постове умират без да са имали история на боледувания.

В САЩ вече има и Сдружение на анонимните работохилици, което предлага терапия в 12 стъпки.

9. Влюбчивост

Хората днес са много по-разкрепостени в любовния си живот от преди години. Някои индивиди обаче са способни да влюбват отново и отново по хиляди пъти. Те не са обикновени флиртаджии, а имат патологична нужда от еуфорията на влюбването. Това чувство, според американски психолози, било близо до еуфорията, която дава кокаинът. Днес сме и по-нарцистични и егоистични от всякога - искаме да ни харесват на всяка цена, искаме да живеем в удоволствия - от това произлизат и много от проблемите по-надолу.

8. Телемания

Проблемът в това да гледате непрекъснато телевизия не е толкова в интелигентността или глупостта на програмите, а в това, че седите неподвижно дълго време и очите ви са приковани към екран.

Днешният американец гледа телевизия по 4 часа на ден. Това означава, че на 65-годишна възраст ще е прекарал 9 години от живота си пред телевизора.

7. Мания за избелване на зъбите

Избелването на зъбите е най-често практикуваната процедура от зъболекарите в САЩ. Ако се практикува прекалено често, обаче, тя води до проблеми с венците. Проблемът при тези случаи не е толкова в зъбите, колкото в ниското самочувствие на хората и стремежът им да приличат на кинозвездите.

6. Фитнесмания

Едни не могат да бъдат накарани да станат от дивана и да отидат да спортуват, а други са се сраснали с фитнес-пътечката.

Едни помпат мускули и прибягват до използване на забранени съставки само и само да повишат обиколката на бицепса, други прекарват часове върху пътечката ходейки или подтичвайки. И двата вида си мислят, че спортуват, но всъщност са далеч от истинския спорт.

5. Шопинг мания

С шопинг дамите лекуват нервите си. 1 от всеки 20 американци признава, че редовно купува неща, от които няма нужда.

4. Тенорексия

Това е модата на прекаляването с оранжевия тен. Наскоро доказаха недвусмислено, че солариумите са канцерогенни, а спрейовете са толкова изкуствени, че будят по-скоро смях, отколкото възхищение.

Въпреки това, много знаменитости продължават да прекаляват с изкуствения тен - Джордан, Кристина Агилера, Донатела Версаче, дори и мъже като Доналд Тръмп, например.

3. Секс-мания

Официално това не е болест, но много организации я провъзгласяват за такава и съществуват редица клиники, където се лекува подобна зависимост. Сред известните им клиенти е Дейвид Духовни.

2. Интернет - зависимост

В някои държави това се има за сериозен социален проблем. В Южна Корея изследване е установило, че 30% от пълнолетното население използва интернет толкова часове на ден, че това граничи със зависимост. Трябва да добавим и че много хора ползват мрежата, за да задоволяват други зависимости като увлечение по хазартни игри, порнография и др.

1. Пристрастени към пластичната хирургия

Има хора, които си правят толкова много корекции, че стигат до болестно състояние. Проблемът е отново в ниско самочувствие. Също както анорексичките, които мислят, че са дебели, когато тежат по 30 килограма, тези хора мислят, че са грозни и ще продължават да го мислят каквито и операции да си направят. В един момент те стигат до там, че се обезобразяват от стремеж да бъдат красиви.

„Лицето" на това психично разтройство е Джоселин Уилденщайн. Тя е богата американка, която е похарчила милиони долара за пластични операции. А ето го и резултатът: