Нашето метро все още е в процес на строеж и за сега знаем, че посетителите в него ще могат да разглеждат останки от антична църква. Те бяха открити по време на разкопките и ще бъдат запазени, като част от метростанцията до ЦУМ.

Вижте някои от най-красивите метростанции в света, от които строителите на нашето метро могат да вземат пример:

Стокхолм, Швеция

В Tunnelbana стените са оставени с вид на скала, украсена с красиви рисунки. В повечето градове в света се стремят да направят станциите модерни, за да забравят гражданите, че пътуват под земята, но не и тук.

Мюнхен, U-Bahn

Метрото тук е отворено през 1972 и има просторни и чисти гари, по-новите, от които са украсени с предмети на изкуството.

Шанхай, Bund Sightseeing Tunnel

Това е една от най-сюрреалистични форми на изкуство в света. Тунелът минава под река Хуангпу и е дълъг 647 м. Стените в отсечката са изрисувани и осеяни със светлини, които примигват в десетки цветове. Имате чувството, че сте в друга реалност.

Москва, Станция Комсомолская

Станцията е отворена на 30 януари 1930 г. и е един от символите на Москва.

Франкфурт, Bockenheimer Warte Station

Тук чарът идва от входа, който наподобява забит в земята влак и е дело на известния полски архитект Збигнев Пинински.

Метро Билбао

Малкият град Билбао се гордее с метрото си не само, защото е точно, а и защото е много красиво. То е проектирано от Норман Фостър - архитектът, проектирал още Райхстага в Берлин и най-голямото летище в света - това в Хонконг. Станциите светли и просторни.

Ню Йорк - Сити Хол

Днес повечето станции в Ню Йорк са тъмни, мръсни и грозни. Преди време обаче, градът е строял много красиви гари. Такава е тази на Сити Хол, която обаче, не е използвана от 1945 г.

Chicago O'Hara Station

Построена е през 1984 г. Платформите за пътниците са от стъкло в различни цветове, които оцветяват цялата спирка. Тъй като е близо до летище, асансьорите и входовете са направени точно като ръкавите, през които пътниците слизат от самолета и влизат в летището.

Дубай, ОАЕ

В Дубай са смесили ретро и модерен стил в едно.

Основната тема в дизайна на станциите са мидите, тъй като ОАЕ е известна с лова на миди. В интериора се приплитат четирите основни елемента на живота - вода, земя, въздух и огън.

Северна Корея, Pyongyang

Първоначално тунелите са строени, за да свързват подземни военни хранилища. Говори се, че има секретни отсечки, използвани само от правителството.