Вижте някои от най-известните ВИП личности, които бяха публично разобличени за укриване на данъци :

Никълъс Кейдж

Кейдж заслужава наградата за най-глупава звезда. Той успя да загуби не една, а три къщи, заради финансовите си проблеми, които според него, се дължат на лоши инвестиционни съвети от мениджъра му.

Освен всичко това, актьорът дължи 6.7 млн. долара на хазната.

Уесли Снайпс

Уесли Снайпс падна от високо през 2006, когато бе осъден за укриване на данъци в размер на цели 15 млн. долара! Снайпс е бил нечестен с държавата в продължение на 10 години. В своя защита той изпрати писмо на данъчните, в които твърди, че не е гражданин на страната, а те „тероризират, поробват и изнасилват населението". Тази защита не му свърши много добра работа.

Даян Уоруик

Даян е една от най-обичаните певици и един от десетте най-лоши данъкоплатци в САЩ. Тя дължи на хазната 2.2 млн. долара. Нейният говорител заяви, че в момента тя се опитва да плати дълговете, въпреки че не уточни как точно ще стане това.

Дуейн Чапман

Кечистът дължи над 2 млн. долара на данъчните. Той имаше подобни проблеми и в средата на 90-те.

Лиона Хелмсли

Хелмсли е бивша милиардерка и имотен магнат. Медиите в САЩ я наричат един от най-арогантните хора, които са стъпвали някога по Земята.

През 1987 тя бе обвинена в укриване на 1.2 млн. долара, макар според неофициални данни истинската сума да е около 4 млн. долара. По това време Хелмсли беше вече на над 80-годишна възраст, но това не трогна съда, който й даде 4 г. затвор. По време на процеса нейна прислужница свидетелства, че шефката й казвала, че не плаща данъци, защото това е нещо, което правят „малките хора".

Мартин Лутът Кинг младши

Кинг е обвинен в подаване на неверни декларации за периода 1956 - 1958, но обвиненията никога не са доказани и според някои историци, те са били изфабрикувани, за да бъде дискредитиран неудобния защитник на човешките права.

Бърни Мадоф

Мадоф дължи 984 280 долара на държавата, но едва ли някой е шокиран.

О. Джей Симпсън

През 2007 бе обявено, че Симпсън дължи 1.44 млн. долара. В момента обаче, той е в затвора за въоръжен грабеж и на този етап данъчните не са му приоритет.

Ал Капоне

През 1931 Ал Капоне бе осъден на 11 години затвор, за това, че е укрил данъци в размер на 215 000 долара (което днес се равнява на над 3 млн. долара). Седем години по-късно е освободен, след като по някакъв начин успява да изплати сумата, плюс глобите.

Памела Андерсън

Миналата година IRS обвиниха Памела, че дължи 1.7 млн. долара, без да се броят 250 000 долара, които дължи на щата Калифорния. Плеймейтката каза, че това било недоразумение, което се дължало на „грешка при изчисленията", която допуснал счетоводителят й.

Американските пощи

Служителите в публичния сектор на САЩ също имат големи дългове към държавата. Най-неизрядни се оказаха тези в американските пощи, които колективно дължат 257 млн. долара.

Михаил Кодорковски

И един пример от Русия. Петролният магнат Михаил Кодорковкси, който някога притежаваше лично богатство от 15 млрд. долара, бе арестуван за измама и укриване на данъци. Той твърди, че обвиненията са изфабрикувани по политически причини, но бе осъден на 8 години затвор, а от 15-те милиарда долара, според „Форбс", са му останали малко под 500 милиона долара.