В годините преди фалита си Lehman Brothers използвала малка компания, определена като „другото аз на Lehman", според бивш трейдър от инвестиционната банка, за да прехвърля инвестиции от счетоводния си баланс.

Това е било нещо като скрит коридор на Уолстрийт, таен канал, който позволявал милиарди долари да преминават през Lehman Brothers, пише The New York Times.

Компанията, наречена Hudson Castle е играла ключова задкулисна роля в дейността на Lehman, според вътрешен документ на компанията и коментари на бивши служители. Връзката между двете компании поставя нови въпроси по отношение на това до каква степен Lehman е прикривала финансовото си състояние преди да изпадне във фалит.

Hudson Castle е изглеждала като независима компания, но всъщност е била дълбоко свързана с Lehman. Години наред бордът на директорите на Hudson Castle е контролиран от Lehman, която е притежавала една четвърт от компанията. В борда също така попадали редица бивши служители на Lehman.

Компании като Hudson Castle са част от огромна финансова система в сянката на Уолстрийт, която е далеч от погледа обхвата на банковите регулаторни органи. Тези фирми дават възможност на банките да обменят инвестиции срещу пари в брой, за да финансират дейността си и от време на време да правят така, че финансовото им състояние да изглежда по-стабилно, отколкото всъщност е.

Някои критици твърдят, че подобни сделки са помагали на Lehman и на други банки временно да прехвърлят експозицията си към рискови инвестиции, свързани с ипотечни кредити и търговски имоти. Дори и сега, година и половина след фалита на Lehman, големи банки все още използват подобно транзакции с компании, чиито имена, както това на Hudson Castle, рядко се споменават във финансовите отчети, ако въобще се споменават.

Щатската Комисия по ценни книжа и борси проверява различни креативни тактики за кредитиране, използвани от около 20 финансови компании. A Конгресът на САЩ също разследва подобни сделки.

Повечето от тези сделки са законни, но някои транзакции на Lehman са преминали границата, според доклада от разследването на фалита на банката. Hudson Castle не е спомената публикувания миналия месец доклад, който заключва, че част от счетоводството на Lehman е било "материално подвеждащо." В доклада, също така, не се споменава дали Hudson е участвала в тези подвеждащи счетоводни операции.

В няколко случаи Lehman е извършила транзакции за по над 1 млрд. долара с участието на Hudson Castle, но размер на финансови средства след 2001 г. не е ясен.

Историята на Lehman и Hudson Castle започва през 2001 г., когато балонът на имотния пазар точно започва да се надува. През тази година Lehman купува за 7 млн. долара дял в малка финансова компания, наречена IBEX Capital Markets, която по-късно става Hudson Castle.

От самото начало Hudson Castle съществува в сянката на Lehman. Според документ на компанията и бивши служители на Lehman и Hudson Castle, инвестиционната банка упражнявала необичайно голям контрол над малката компания.

Бившият служител на Lehman Borthers Кайл Милър става президент на Hudson Castle и довежда със себе си няколко други служители на Lehman.

До 2004 г. Hudson има споразумение с Lehman, което не й позволява да работи с конкурентите на инвестиционната банка. През 2004 г. обаче това споразумение изтича и Lehman намалява броя на представителите си в борда на директорите в Hudson Castle от пет на един. Lehman обаче остава най-големият акционер в Hudson, а управлението на малката компания остава близко до високопоставени служители в Lehman.

Hudson Castle създава най-малко четири отделни компании, за да взема пари назаем от пазарите. Компанията след това използвала средства, за да отпуска заеми на Lehman и други финансови компании, често посредством споразумения за обратно изкупуване. При така наречените репа, банките обикновено продават активи като обещават да ги изкупят обратно в бъдеще на определена цена.

Една от компании, които Hudson Castle създава се наричан Fenway и често е била използвана, за да кредитира Lehman, включително и през лятото на 2008 г. Точно поради тази връзка Hudson Castle е вторият най-голям кредитор на Lehman, след JPMorgan Chase. Hudson Castle в момента все още развива дейност и върши подобна работа за други банки.

Станете наш почитател във Facebook