Авиокатастрофата край Смоленск, при която загина президентът на Полша Лех Качински, неговата съпруга и над 90 представители на политическия и военен елит, както и ръководителят на Централната банка, донесе печалба на някои търговци, съобщава РИА Новсти.

В e-Bay се появиха предмети, свързани с името на загиналия президент.

Между „сувенирите" има алуминиев пътен знак с надпис „Запазено паркомясто само за семейство Качински". Други пък предлагат тениски с лика на Качински и надписи „Заупокой" или „Надежда" в няколко варианта, включително и на фона на полския национален флаг или кървавочервен фон.

Предлага се дори брой на New York Post със снимки от мястото на трагедията в Смоленск, шапки с надпис „Изтрити от лицето на земята" и филм, в който участват близнаците.

Оказва се, че пошлите предмети се ползват с висок интерес.

Медиите съобщават, че някой се е опитал да продаде и домейн с името на Качински за 350 хил. долара, а полски уебсайт приканя да изпратите съболезнования с цена 10 долара за публикацията.

Хотелиерите също доволно потриват ръце, след като цените на нощувките скочиха до невероятните 3 000 долара в очакване на стълпотворение от полски и чуждестранни гости, дошли за поклонението и погребението на президента.