Общински съветници от Варна обмислят от следващата година да се забрани използването на полиетиленови торбички в магазините. Те ще бъдат заменени с нови, произведени от биоразградим материал. Цената на новите торбички е по-висока с около 10 процента, но повечето вериги супермаркети вече са ги въвели в употреба още преди година.

"За всички наши клиенти тези торбички са напълно безплатни и в същото време потреблението на торбички за многократна употреба е качено", каза Дарко Вуйкович, търговски директор на верига супермаркети.

На външен вид новите торбички не се различават до полиетиленовите, но в състава на биоразградимите има добавка на растителна основа. За да започне процеса на разграждане обаче са необходими топлина, светлина и вятър.

Доколко обаче тези торбички са екологични? Според специалистите те се разпадат на лентички или малки късчета, които не се разграждат.

"Резултатът даже е по-лош тъй като те не могат да бъдат събрани, рециклирани или изгорени", каза Георги Манушкин, регионален управител на производител на разградими торбички.

Във Варна няма лаборатория за анализ на състава на биоразтворимите торбички. Производителите се притесняват, че с въвеждането им ще има спекулации заради по-високата им цена.

"Всичко остава на съвестта на производители и търговци и пак за сметка на крайния клиент, който ще даде едни пари повече за да запази околната среда", коментира Манушкин.

Общинските съветници обясниха, че когато се въведе забраната, ще има условие към производителите разградимите торбички да имат отличителен знак. Така по-лесно ще се контролират търговските обекти.

Източник: bTV