Загубите за авиокомпаниите и туристическия сектор, причинени от облака вулканична пепел от Исландия, може да достигнат 2.5 милиарда евро, заяви еврокомисарят по транспорта Сийм Калас, като предложи мерки за възстановяването им.

"Работим с цифри между 1.5 и 2.5 милиарда евро", заяви Калас пред репортери в Брюксел. Той посочи, че тези цифри са били изпратени в Брюксел от представители на тези сектори в Европа. "Трябва внимателно да разгледаме и оценим тези цифри", заяви той, като допълни, че общите загуби се базират на цифри от авиокомпаниите, летищата, туроператорите и дори хотелите, предоставили услуги.

Исландският вулкан Ейяфятлайокутл изригна на 14 април, като разпръсна облак от вулканична пепел над голяма част от Северна и Западна Европа, и успя да предизвика най-големия хаос във въздушния трафик след края на Втората световна война.

Международна асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) обяви, че затварянето на въздушното пространство над Европа е струвало на авиопревозвачите около 1.3 милиарда евро и призова правителствата да поемат поне част от разходите, разгневена от начина им на справяне с кризата.

Източник: БГНЕС