Преговорите относно подробностите около отпускането на 45 млрд. евро помощни средства на Гърция трябва да бъдат финализирани "до няколко дни."

Това заяви днес президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише на съвместна пресконференция с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле и изпълнителния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

Трише и Строс-Кан призоваха за бързо приключване на преговорите между гръцкото правителство, Европейския съюз, ЕЦБ и МВФ.

"Всеки изгубен ден влошава все повече ситуацията не само в Гърция", но и в Европейския съюз, каза Строс-Кан.

Залогът в случая е много по-голям от Гърция, смята Строс-Кан, според когото страната е готова да предприеме смели стъпки за решаването на финансовите си проблеми.

Трябва да се действа бързо и решително, според директора на МВФ, който смята, че колкото по-бързо бъдат разрешение нещата, толкова по-добре.

В същото време в изказване на телевизия N-TV Юрген Тритин, лидер на опозиционната Зелена партия в Германия заяви, че спасителните средства на Еврозоната и МВФ за Гърция могат да достигнат между 100 и 120 млрд. евро в тригодишен период. Настоящият помощен пакет е в размер на 45 млрд. евро за тази година.