Наблюдава се тенденция за разрастване на сивата икономика в условията на криза и това не е само у нас, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"В условията на криза в стремежа си за оцеляване бизнесът прибягва до такива нерегламентирани практики, укривайки доходи и данъци, въпреки че в условията у нас през последните няколко години успешната данъчна реформа предполага точно обратното и такава тенденция беше почнала да се забелязва, в смисъл, че все повече бизнесът излизаше на светло. Но в последната година и половина имаме едно връщане", каза Велев.

Според него делът на сивата икономика у нас е от порядъка на една трета. "Всъщност много трудно е да се измери размерът на сивия сектор, той затова е и сив. Неговият синоним е "ненаблюдаван", "неизмерван", "нелегален", "неформален". Въпросът е, че при всички случаи този сив сектор е в недопустимо голям размер. Сами можете да изчислите една трета от брутния вътрешен продукт, превърнато в данъци - това са 10 млрд. лв. годишно в повече в бюджета", добави той.

Естествено, никъде сивият сектор не е нулев, но в страни като скандинавските, Канада, Нова Зеландия той е сведен до едни много поносими граници от порядъка на 5-10%, а у нас, в Румъния и Италия порядъкът е в пъти по-голям, посочи икономистът.

"Имайки предвид, че сивата икономика краде от всеки от нас, блокира реалния бизнес, легалния бизнес, източник е на нелоялна конкуренция, на корупция, това беше желанието на нашите членове - да се заемем с този проблем и получихме подкрепата на Европейския съюз, на Европейския социален фонд", каза Велев по повод откриването на центъра "Икономика на светло".

."Вече текат вътрешнофирмени одити в редица фирми, на които сме им благодарни, тъй като те позволяват да се идентифицират точните проявления на сивия сектор в различните браншове, също така и дълбочинни интервюта по браншове ...

Одитите показват неща, които ние не сме подозирали, различни проявления на сивия сектор и те ще позволят и да се направят и някои замервания", каза още предесдателят на АИКБ.

Най-силната ни изненада беше, че сива икономика дори се внася от чужбина по линия на сектора на информационните технологии чрез поръчка за изработка на различни програми и за плащане по дебитни карти извън страната, посочи Велев. "Оказа се, че има на какво да ни научат и по-старите членове на Европейския съюз в това отношение", добави той.

Според него вдигането на ДДС не е най-добрата мярка, въпросът е дали има по-добра. "За нас по-добрата е свиване, намаляване разходите на администрацията, реформа в обществения сектор, запушване на всички тези дупки, за които си говорим в здравеопазване, може би даже по-добра мярка е намаляване на пенсиите и подпомагане на социално слабите", каза той.

Източник: БНР