Златото служи като убежище при икономически нестабилни времена, в каквито живеем в последните няколко години. Не случайно, цената му се намира близо до историческите върхове малко над 1200 долара в резултата на кризата, разразила се около гръцкия дълг напоследък.

Но истина е, че съществуват и други метали, които също са ценни, по-рядко срещани, и се използват и в индустрията.

Златото се купува основно като финансов актив, защита срещу икономическа, финансова и политическа несигурност. Някои анализатори смятат, че след като светът е на път на възстановяване, потенциалът на платината, паладиума и среброто е по-голям от този на златото.

Платина и паладий

Платината е по-скъпа от златото на нива от 1 740 долара за тройунция. На повечето хора тя е позната като метал за бижута, но най-голямата употреба на метала е в катализаторите на автомобилите. През последните месеци автомобилната индустрия се възстановява от краха, като в Китай виждаме 56% ръст на продадените нови коли през март.

Платината също се използва в направата на плоски телевизори и авиационно гориво. И също като златото, тя може да се използва за съхраняване на богатството, когато инвеститорите не са нервни за някоя криза или се опасяват от инфлация.

Също така не трябва да се пренебрегва факта, че платината е доста по-ограничена като предлагане от златото. Общо 80% от световния добив идва от малка територия в Южна Африка (голям производител е и Русия). Освен това поради дълбочината на находищата отнема години за да се стартира оперирането на нова мина, което значи че ново предлагане няма да се появи скоро.

Паладият има подобна история. Металът също се използва в производството на катализатори. В момента са търгува на нива около 550 долара. Един от рисковете е, че не се знае с какви количества разполага Русия, която отново е голям производител.

Сребро

На нива около 18 долара в момента среброто е много по-евтино от златото, като сравнено с горните може да изглежда доста обикновено.

Но като платината, среброто се използва много повече от златото в икономиката - в електрониката, синтетични продукти, в медицинското оборудване и т. н. Отделно добивът и наличието на сребро е по-ограничено от това на златото.

Обикновено при ръст от 1% на златото среброто поскъпва с 3%, но разбира се и пада с повече, когато търсенето намалява.

Молибден

Този сребристо-бял метал се използва за усилване на стоманата. При ръст на търсенето цената на метала се повишава.

Нововъведение в случая е, че фючърсите на метала започнаха да се търгуват на борсите, което означава че инвеститорите вече могат да търгуват активно молибдена. Това може да повиши търсенето също, защото така металът става достъпен до хеджфондовете и инвеститорите.

В момента цената на молибдена е около 17.5 долара за паунд.

Станете наш почитател във Facebook