Джони Уолкър е магазинер, живял в Шотландия. Едва ли си мислите за него, обаче, докато си пиете уискито, нито пък се сещате за някой си Маркиз Конверс, докато обувате маратонки марка Converse.

Вижте историите на някои хора, които днес познаваме като продукти:

Johnnie Walker

Джони Уолкър е роден през 1805 в Килмарнок, Шотландия.

Като младеж той напуснал фермата на родителите си, за да си търси щастието в собствен бизнес. Първо отворил магазин за храни, като междувременно произвеждал и уиски. Неговият син Александър бил много добър в подбора и смесване на листа за чай. Той приложил това си умения и при правенето на домашното малцово уиски, което първоначално станало популярно в градчето, а днес по целия свят.

Taco Bell

Глен Бел бил на 23 години, когато напуснал морските пехотинци през 1946 г. Той се върнал в родния си Сан Бернардино в Калифорния и започнал бизнес със закуски. Имал една улична количка за хот дог, три колички за мексикански сандвичи и няколко ресторанта El Taco. Той отворил първия Taco Bell в Дауни, Калифорния през 1962 г.

Baskin-Robbins

Като юноша Ървин Робинс работил в магазина за сладолед на баща си. По време на Втората световна война Бъртън Баскин бил лейтенант в американския флот, който обичал да забърква сладолед за колегите си войници. Когато войната свършила и двамата по отделно отворили магазини за сладолед и до 1948 имали общо 6. През 1953 решили да обединят бизнеса си, който днес е известен като Baskin-Robins.

Tupperware

През 1946 Ърл Тапър представил първите опаковки с легендарните капаци, които се затварят и правят вакуум, така че храната да остава по-дълго свежа. В началото продуктите не се продавали много добре по супермаркетите, най-вече, защото хората имали нужда от демонстрация на това как се работи с тях. Така, през 1948 се състояло първото домашно парти. У нас тези партита бяха популярни сред домакините във втората половина на 90-те години.

Converse

През 1908 Макриз М. Конверс, който тогава бил на почти 40 г., паднал лошо по стълбите в дома си в Малдън, Масачузетс. Благодарение на инцидента, му хрумнала идеята за обувки с гумена подметка и така се появили модерните днес кецове със звездичката на Converse.

Hallmark

Джойс Хол е пример за американската мечта. Той е роден на 29 август 1891 в Дейвид Сити, Небраска. Хол става глава на една огромна индустрия, въпреки че е беден и необразован.

Принуден е да работи от 8-годишна възраст. Баща му обичал да казва „Господ ще се погрижи за нас," а Хол му отговарял „Добра идея е да помогнем малко на Господ". Когато бил тийнейджър баща му зарязал семейството и той и братята му трябвало да се оправят сами. През 1905 те инвестирали 150 долара в това да купят картички и да ги продават. През 1910 той се мести в Канзас, а единствените му активи са две кутии за обувки, пълни с цветни картички.

Три години по-късно той и братята му управляват магазинче, което днес е универсален магазин Hall. Така започва историята на компания Hallmark Cards, която за 2007 година има приходи на стойност 4.4 млрд. долара.

IKEA

IKEA е акроним на Ingvar Kamprad Elmatyrd Agunnayard, което идва от името на основател Ингвар Кампрад, името на фермата, където е отраснал и най-близкото село до нея.

Историята започва през 1931 г. когато 5-годишният Кампард продавал кибритени клечки на съседи. Хрумнала му идеята, че може да купува на едро клечки от Стокхолм, после да ги разнася с колело в своята област, за да ги продава на дребно и пак щял да е на печалба. По-късно той продавал семена за цветя, картички, украси за Коледа и в крайна сметка мебели. Основал IKEA с пари, които баща му му дал като награда за добри оценки в учението.

MAX Factor

Компанията е основана от Максимилиян Факторович, който работел като гримьор за Кралския балет в Царска Русия. През 1904 той емигрирал от Русия в Ню Йорк. Името на имигранта било прекалено сложно за американците и той го съкратил на Макс Фактор. Преместил се в Сейнт Луис и отворил магазин за парфюми, гримове и козметика за коса. Четири години по-късно семейството му се преместило в Лос Анджелис, Калифорния, където той отворил голям магазин в центъра на града и от тогава бизнесът му много потръгнал.

Станете наш почитател във Facebook