221 години по-късно най-старата библиотека в Ню Йорк най-сетне получи обратно книга, взета от първия американски президент Джордж Вашингтон и така и невърната от него. Ако Вашингтон беше жив, той трябваше да заплати глоба за пресрочване от 300 000 долара.

Джордж Вашингтон взима "Закона на нациите" на Емер де Вател на 5 октомври 1789 г. Американският президент умира десет години по-късно, а Нюйоркската обществена библиотека така и не я получава обратно.

Липсата на книгата бива разкрито, когато в мазето на библиотеката е открит стар пожълтял регистър. По времето на Вашингтон тя се е помещавала в една сграда с федералното правителство в Долен Манхатън и книги от нея са взимали още Джон Адамс, Джон Джей, Александър Хамилтън.

Лошата памет на първия американски президент беше компенсирана от музея, намиращ се в неговия дом в град Маунт Върнън, щата Вирджиния. Веднага след разкриване на липсата от там започват работа от откриване на друго копие на същото издание.

Откриват го по интерет и дават за него цели 12 000 долара. След 80 хиляди и 580 дни "Законът на нациите" вече отново може да бъде ползван от читателите на Нюйоркската обществена библиотека. Нейният председател щедро обяви, че опростява всички задължения за просрочване на Джордж Вашингтон и неговите представители.

Източник: БНТ