България няма да продава еврооблигации, въпреки че бюджетният дефицит през тази година се очаква да надхвърли предварителните прогнози, заявява подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Калин Христов, цитиран от Bloomberg.

"Министерството на финансите в момента не желае да продава еврооблигации, за да покрие бюджетния дефицит," казва Христов в интервю в Букурещ днес. "Те ще използват средства от фискалния резерв."

Бюджетният дефицит на България ще нарасне до 4.8% от БВП през тази година в сравнение с прогнозираните преди време 0.8%, тъй като по-малкият икономически растеж намалява данъчните приходи, казва Христов.

Дълговата криза в Европа оскъпява финансирането на континента като балканските страни са изложени на най-голям риск да от фискалните проблеми на Гърция, според Capital Economics.

Финансовият министър на България Симеон Дянков заяви на 5 май, че правителството планира продажбата на дълг, за да финансира изпълнението на инфраструктурни проекти и да увеличи социалните придобивки. Бюджетният дефицит ще възлезе на 2.8% от БВП през тази година, в сравнение с 3.9% през 2009 г., заяви тогава Дянков.

Премията по кредитните суаповете върху петгодишните български държавни облигации скача с 57 базисни пункта от края на март, 250 базисни пункта, което е сигнал за влошаващото се кредитно качество на страната в периода.

Съгласно прогнозите на БНБ, възстановяването на българската икономика от миналогодишното свиване с 5.1% ще бъде по-слабо отколкото правителството очаква.

"Имаме различни виждания от правителството по отношение на прогнозата за икономически растеж," казва Христов. БНБ прогнозира, че БВП на страната ще нарасне с 0.5% през тази година, докато от правителството очакват ръст от 1%.