Европа винаги се е славела със своята история. Не е необходимо обаче да напускате Стария континент, за да се порадвате на красиви и екзотични плажове през лятото. Ето и топ-10 на плажовете, според сайта TripAdvisor.com за тази година.

Не случайно Турция е една от водещите летни дестинации за почивка през лятото. Тук се намира и най-красивия плаж според изданието. Плажът принадлежи на курорт Олудениз. От трите си страни той е заобиколен от красиви скални образувания.

Второто място е за Гърция. На остров Миконос е връчено званието втория най-красив плаж в Европа. Богата природа и пристанище с луксозни яхти са сред отличителните черти на райското кътче. Средната температура е между 25 и 30 градуса.

На трето място е поставен Кипър. Плажът на Агия Напа е признат от туристическия сайт за третия най-красив на Стария континент. Красотата се допълва с богат нощен живот, привличащ младите хора.

Следващата позиция в класацията е отново за Турция. Тя се полага на Далян. Курорт, който се избира предимно от по-възрастни посетители от Великобритания и Германия.

Няма как да говорим за красиви плажове и да не фигурира Испания. Петото място е за 5 място - Форментера. Ако има кътче в Европа, което да предизвиква възторг сред почитателите на морската шир и невероятните скални "скулптури", то това е остров Форментера. Той е част от Балеарския архипелаг, разположен в топлите води на Средиземно море, точно под Испания. Форментера безспорно е най-красивият от Балеарските острови. Намира се на 18 км южно от прочутата Ибиса.

Шестата позиция е за Лагос (Португалия) - идеалното място за семейна почивка. Плажът е чист и със златист пясък и с изключително бавен преход на дълбочината. Красиви скали стърчат от водата.

Ситжес (Испания) държи здраво седмото място. Макар и по-известна като гей-дестинация, плажът грабва със своята красота и чиста вода.

Непосредствено се нарежда още една испанска дестинация - Фуерте Вентура. Място изключително подходящо за любителите на тихия плажен отдих. Островът е слабонаселен и е част от архипелага на Канарските острови.

Предпоследното място в класацията е за португалска дестинация - Албуфейра. Лятото времето е сухо и топло, но не горещо. Средната температура е 20 градуса. Курортът е известен с добрата си морска кухня и множеството дискотеки

И последната позиция в класацията е за Кипър - Протарас. Романтичен красив и изключително чист плаж радва посетителите на курорта.