Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви трите основни цели, които правителството трябва да постигне до края на мандата си. Това стана на среща късно снощи с представители на местния бизнес в Разград.

Първата цел е, "през 2013 г. България да има много по-добра пътна инфраструктура". По думите на Дянков трябва да се инвестира в големи проекти за Северна България, защото в инфраструктурно отношение тя изостава.

Втората цел е борбата с корупцията, с престъпността и "далаверите" в държавната администрация.

"Нивото на корупцията, с което сме се сблъскали през последните 10 месеца, надвишава с няколко пъти това, което сме очаквали да видим", каза вицепремиерът.

Според него в края на мандата трябва да се постигне нов тип държавническо управление, "защото някак си идеята за държавност в момента като цяло не съществува или по-скоро ние трябва да я изграждаме от нулата".

Третата цел е увеличаването на българското производство. За малки държави като България единственият начин да излязат от кризата е да се насочат към износ на продукция и услуги, коментира още Дянков.

По думите му увеличаването на бюджетния дефицит не притеснява инвеститорите. Дефицитът сам по себе си е добър за икономическото развитие, посочи той в деня, в който правителството одобри промяна в бюджета, водеща до свръхдефицит.

"Това, което притеснява инвеститорите, е дали държавата в бъдеще трябва да увеличава данъците си, а ние имаме твърдото решение да не вдигаме данъци", категоричен бе финансовият министър.

Преди дни той обяви, че през 2013 г. България ще е с най-ниските данъци в Европа.

Източник: БТА