Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди на днешното си заседание актуализацията на бюджета. Тя предвижда в края на годината, фискалният резерв да не бъде по-малко от 4.5 млрд. лв. при над 6 млрд. сега. Натрупаният дефицит ще е 4.8 процента. Антикризисните мерки на правителството ще се финансират с пари от резерва.

Актуализацията гарантира, че Здравната каса ще получи 220 млн. лв. допълнително, за социални помощи се дават 146 млн., за разплащане дългове на държавата към бизнеса - 600 млн. лв. и за строителството на магистрали - 45 млн. лв.

Синдикати и работодатели подкрепят съкращаването на разходите в администрацията с общо 20%, но от КНСБ се опасяват, че това ще доведе до съкращения или намалявания на заплати, коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

"На много места трябва да се минимизират разходи, които са 12-13% по наши разчети само за заплати, което ще изправи пред невъзможност тези ведомства да не минат през известни съкращения или на работни заплати или в заетостта на хората", заяви Димитров.

Работодателите приемат актуализацията, но предлагат и Народното събрание да съкрати разходите си, МВР да отдаде на бизнеса даването на регистрационни номера, а правосъдното министерство - връчването на призовките, за да се спести допълнително от тези дейности.

Председателят на БСК Божидар Данев обясни, че първоначално антикризисните мерки ще се финансират от фискалния резерв, но после ще има по-големи приходи.

"Ние говорим за мостово прехвърляне на пари от фискалния резерв, което е ролята на един фискален резерв засега, но във всички случаи ще постъпят не малко плащания от приватизацията на миноритарните дялове, държавата ще пласира на вътрешния пазар държавни ценни книжа, което е предвидено в бюджета и според мен до края на годината е възможно това нещо да стане", каза Данев.

Пламен Димитров от КНСБ също коментира, че намаляването на резерва не крие опасности: "Припомням само, че нивото, под което МВФ преди време говореше, че би създало заплахи за стабилността на борда, е 3.5 млрд.".

Работодателите се задължават да обявяват в Aгенцията по заетостта всяко свободно работно място. За целта ще се създаде единен информационен портал. Програмите за чиракуване, които се субсидират от бюджета, ще са деветмесечни, а не, както сега - 6-месечни. Националният тристранен съвет одобри тези промени в Закона за заетостта.

Промените в пенсионната система социалните партньори ще обсъждат следващия петък.

Източник: БНР