"Опитваме се да наложим нови правила и да успеем да направим така, че администрацията да работи честно и почтено и хората да бъдат мотивирани. Административната реформа не се ограничава само до съкращения в администрацията", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

" Един министър се занимава с купуване на багери, трактори, пирони... В момента отговорността е размита и е прехвърлена само към министрите. Ако машинката под нас не работи, нещата няма как да се случат. И сме длъжни да направим тези нови правила - как се правят обществени поръчки, как се подписват договори. Всичко трябва да е прозрачно".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че 240 млн. лв. остават нерапзплатени към строителни фирми.

Той съобщи, че тази седмица започва строителството на АМ „Тракия". „Имаше една съдебна процедура, но бях информиран, че жалбата е оттеглена. Строежът започва тази седмица", каза министърът.

Той отбеляза, че на АМ „Тракия" ще има денонощен контрол на строителството за разлика от АМ „Люлин", където има неяснота какво се е случвало три години. Министър Плевнелиев съобщи, че договореният срок за приключване на строежа на АМ „Люлин" е 15 май 2011 г. и ако турската компания „Мапа Дженгиз" не спази срока, ще плаща много голяма неустойка.

Росен Плевнелиев коментира и строежа на трасето София - Калотина, което ще е българският участък от магистралата, която ще свърже София с Белград през Ниш. „Ние сме държава в изолация. Знаете какви са пътищата към границата. Трасето София - Калотина ще позволи на българите за 6 часа да стигнат до Виена. Ще се опитаме до края на 2011 г. да имаме готов проект и от 2012 г. да строим, защото участъкът е труден. В контакт сме със сръбските власти и правим всичко възможно да направим участъка между Ниш и София.", посочи министърът.

Той съобщи, че електронните винетки ще бъдат въведени през 2013 г. - 2014 г. като поне 1-2 години ще работи и старата система за да има преход. "С електронните винетки ще има по-голяма справедливост на заплащането, а държавата ще има по-голяма яснота кой и откъде минава и ще се прекрати практиката на фалшивите винетки", каза Росен Плевнелиев.

Източник: Pro.bg и БГНЕС