Много малко строителни фирми са си поискали по официален ред парите от държавата по изпълнени вече договори от миналата година. Това показва справка в регионалното министерство. Общо държавата дължи около 600 млн. лева на строителните компании.

Само регионалното министерство и агенция "Пътна инфраструктура" дължат на строителния бранш около 240 млн. лева от миналата година.

„От тези 240 млн. лева дължим на 200 компании, от които 144 са в пътния сектор. Агенция "Пътища" дължи 176 млн. и останалите около 60 компании са в други сфери, в които МРРБ е сключвало договори в други направления и те са остатъка от 74 млн. лева", каза Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Съгласно споразумение със строителната камара от преди повече от месец министерството вече е изплатило част от борча - около 150 млн. лева на 130 компании, обясни министър Плевнелиев. Но за да си получат парите останалите фирми трябва да подадат заявление към Българската банка за развитие, а регионалното министерство да потвърди, че претенциите са основателни.

„Някои договори, като например „Водното огледало" на Кърджали, където дължим около 35 млн. лева, нямаме никакво намерение да ги платим, докато прокуратурата не си свърши работата", каза строителният министър.

Средствата, които все още са спорни, са около 60 млн. лева. Но въпреки че механизмът за изплащане на борчовете вече работи, все още много малко компании подават заявления, за да си получат парите - общо към Пътната агенция и регионалното министерство около 30. Причината, според браншовата камара, е несигурност в бранша.

„Хората са уморени от дългите преговори и многото обещания. Аз мисля, че последното постановление, което излезе, и начина за разплащане показват пътя, по който се разплаща", каза Иван Бойков, директор на камарата на строителите.

Министър Плевнелиев не крие, че предложения от държавата механизъм на изплащане на дълговете не е много приемлив за някои частници.

Едната причина е, че този механизъм през Българската банка за развитие означава, че фирмите ще получат 93% от парите, защото 7% остават в банката за обработката. Може би някои от тях няма да подават подобни заявления и ще си търсят парите по съдебен път за 100%, смята Плевнелиев.

Не е изключено да има и фирми, които имат и много документални неуредици, заради които се въздържат да предявяват искове.

Източник: bTV