Австралийска ресторантьорка, на която й е омръзнало хората да разхищават храната, е наредила на клиентите си да изяждат всичко в чиниите си в името Земята или в противен случай ще трябва да платят глоба и да не се връщат в заведението й, пише Reuters.

Главният готвач Юкаку Ичикава предлага 30-процентна отстъпка за клиентите на ресторанта й Wafu в Сидни, ако изядат всичката храна, която са си поръчали.

"За да допринесем към нашето сигурно бъдеще ние изискваме малко повече от гостите ни, в сравнение с повечето ресторанти," се казва в резюмето на политиката на ресторанта, закачено на вратата на заведението.

Политиката на заведението включва изяждането на всичката поръчана храна, която е органична и в нея няма глутен, млечни продукти, захар и яйца. Юкаку и нейните служители пък казват на клиентите, които не успяват да се справят с храната, следващия път да си търсят друг ресторант.

"Изяждането на ястието включва всичко с изключение на парченцата лимон и някои подправки," се казва в менюто.

"Моля, обърнете внимание, че зеленчуците и салатата отстрани не са просто украшения. Те също са част от ястието," гласи едно от предупрежденията към клиентите.

Строгата политика на Wafu е приветствана от някои, но определяна като прекалено арогантна от други.

"Ние не само се стремим да сервираме храна за тялото, но и имаме активна позиция спрямо предотвратяването на разхищението и възприемане сериозно отговорността си към околната среда и бъдещето", казва Юкаку.