Парите говорят, както се казва. Не буквално, разбира се, а образно казано, особено когато става въпрос да се окаже влияние върху това какво другите хора могат или не могат да направят, за да ги получат, пише goal.com.

Това със сигурност важи и във футбола, където независимо дали ви харесва или не, парите изглежда са световно приет барометър за успех. Получавате много пари, значи сте голям играч. Дори и ако всъщност не сте голям играч, поне получавате добри пари.

През това лято най-големите играчи в света ще се срещнат на Световното първенство по футбол в Южна Африка. Само 10 от тях обаче, благодарение на клубната си заплата и най-различните рекламни договори, могат да бъдат най-добре платените. Ето кои са те:

10. Шави

Барселона и Испания

12.4 млн. долара годишно

Маестрото на Барселона в средата на терена получава солидна заплата в размер на 9.5 млн. долара годишно (183 000 долара седмично), към която се добавят задължителните рекламни договори и бонуси. Когато играеш за Барселона има доста такива. Слуховете, че той е глобяван за всеки грешен пас, което подобрява ефективността му на терена, очевидно не са истина.

9. Стивън Джерард

Ливърпул и Англия

13.1 млн. долара годишно

Лоялността се отплаща и Джерард получава добро възнаграждение за това, че остава верен на своя клуб. Рекламните договори въз основа на добрия му имидж допълнително увеличават приходите му. Сбиването в нощен клуб изглежда отдавна е забравено. Дали обаче евентуален провал на Англия това лято ще го накара да прибегне до доходоносен трансфер в Реал Мадрид ?

8. Джон Тери

Челси и Англия

14.6 млн. долара годишно

Множеството рекламни договори на Джон Тери му помагат да попадне в тази класация, но доста от приходите му намаляха, след неговите добре документирано брачни прегрешения. Той обаче все още получава солидна сума в края на всяка седмица от Челси (около 263 000 долара). Сумата беше увеличена миналото лято след като Тери беше обект на сериозен интерес от страна на петролните шейхове собственици на Манчестър Сити. Футболът настина е щедра игра.

7. Самуел Ето'о

Интер и Камерун

18.1 млн. долара годишно

Измежду всички хора, които се присмиват на Златан Ибрахимович през това лято, Ето'о може би се смее най-силно. Той не е толкова добре платен колкото шведа, с когото смениха отборите си през миналото лято, но година по-късно той спечели Шампионската лига и сега е на световно първенство. Ибра не може да се похвали с нито едното от двете.

6. Франк Лампард

Челси и Англия

18.7 млн. долара годишно

На зрялата възраст от 32 години Лампард все още печели големи пари и няма признаци скоро тази тенденция да се забави. Pepsi и Adidas му плащат някакви джобни, но той печели основната част от парите си на терена. С доста трофеи на във витрината си и с приятелка-трофей под ръка (в неговия случай има изключение, защото самата тя е с доста успешна кариера) може да се каже, че момчето от Ийст Енд се справя доста добре.

5. Карлос Тевез

Манчестър Сити и Аржентина

20.2 млн. долара

Висок, смугъл и красив - за съжаление Тевез попада само в една от тези категории. Това обаче, което му липсва на хартия, той компенсира с друг вид хартийки. Той може и да не се включва, когато колегите му от националния отбор обсъждат Шампионската лига в следващите няколко седмици, но ще бъде един от ясно изразените лидери когато стане въпрос за игри на покер.

4. Тиери Анри

Барселона и Франция

23.5 млн. долара годишно

Да рекламираш Renault Clio явно носи добри доходи в днешно време. Говори се, че дните на Анри в Барселона са преброени, тъй като доходоносният му договор изтича през лятото. Той също така се очаква да е резерва по време на Световното първенство. Засега обаче, банковата му сметка е добре, а той може би ще предпочете да поиграе в САЩ.

3. Кака

Реал Мадрид и Бразилия

24.7 млн. долара годишно

Той може да принадлежи на Исус, но парите на Кака са си лично негови, с изключение на случаите, когато дарява огромни суми за различни каузи. Бразилецът никога не се опитва да се възползва напълно от маркетинговия си потенциал, но печели страхотни пари за това, което може най-добре - да играе футбол. Кака беше най-скъпият футболист в света почти една седмица, а сега твърдо се нарежда сред най-високо платените на Световното.

2. Кристиано Роналдо

Реал Мадрид и Португалия

39.4 млн. долара

Целогодишният тен трябва да се поддържа постоянно, а сигурно няма да повярвате колко бързо се износват впитите къси панталони. За радост на CR9 той заработва повече от достатъчно от работата си, да не говорим за рекламните договори, за да няма проблеми с тези разходи и дори му остават пари за изобилните количества гел, които слага на косата си. Роналдо заработваше по около 200 000 паунда на седмица преди да сключи всички рекламни договори, най-големият от които с Nike. Паричното изражение на неговия на практика неограничен маркетингов потенциал само може да нараства в следващите години. Дейвид Бекъм да внимава.

1. Лионел Меси

Барселона и Аржентина

43.3 млн. долара годишно

Също както Дани Девито в началото на 90-те години на миналия век, Меси може да е нисък, но въпреки това, ще ви струва много, за да си осигурите услугите му. След контузията на Дейвид Бекъм, пътят за младия Лео беше разчистен не само като най-добрият, но и като най-добре платеният играч на Световното. Носителят на Златната топка наскоро удължи договора си с Барселона, което се смята, че е увеличило седмичното му заплащане до над 292 000 долара. Той също така е много търсен и от рекламодателите за най-различни продукти от спортни артикули (Adidas) до видео игри (Pro Evo).

В ЮАР няма да бъдат Роналдиньо, чиито ренесанс в Милан явно не впечатли селекционера на Бразилия Дунга, контузеният Дейвид Бекъм и шведът Златан Ибрахимович, които със сигурност щяха да се наредят високо в тази класация.