Европейската комисия засега не се ангажира с оценка дали в България има неподходяща статистическа методика или манипулация на макроикономическите данни. Говорител на еврокомисаря Оли Рен днес коментира по въпроса за основните причини за предстоящата у нас проверка на Евростат.

Говорителят на еврокомисаря за икономическите и валутни въпроси Оли Рен Амадеу Алтафаж посочи две основни причини за тревогите на ЕК.

Първата е, че тя съвсем наскоро е била информирана за значителни ревизия на бюджетните перспективи, което по думите му е нарушение на ангажиментите по европейските договори.

Втората посочена причина: ЕК няма информация защо България е ревизирала плановете си за 2010 г. от балансиран бюджет към бюджет с дефицит в рамките само на няколко седмици при това - при това при непроменен и одобрен макроикономически сценарий.

В резултат ЕК не е в състояние да направи оценка на бюджетните планове на България за тази година, обясни говорителят.

Предстоящата у нас проверка обаче няма да е върху бюджетните ревизии за тази година, а тя ще е фокусирана върху статистиката за 2009 година, за да стане ясно какви данни са използвани и как българските статистически служби стигат до тях.

На този етап говорителят отказа коментар дали в случая става дума за неправилна статистическа методика или за манипулация на данни и статистическа измама.

Точно заради това ще изпратим одитна мисия, обясни Амадеу Алтафаж - за да установим дали проблемът е в използваните методи, или в нещо друго.

Източник: БНР