„Имаме много сигнали, че вървим към края на кризата - ръстът на услугите, индустриално производство", заяви в интервю тази сутрин министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Не е коректно да обяснявам неща от ресора на министър Симеон Дянков в отговор на въпрос има ли проблем. Колегите от Министерство на финансите ще кажат дали ние или Брюксел се е объркал, коментира Трайков по повод изразеното ден по-рано безпокойство от Евросъюза от икономическите данни на България и това, че ще идва мисия на европейската статистическа служба Евростат на проверка.

Става въпрос за данни за бюджетния дефицит, които бяха преразгледани в отношение нагоре и това предизвика въпроси, но от МФ ще го обяснят, колегите са си подготвили теза и те ще си я представят, каза лаконично Трайков.

По въпроса за ръста на цените на природния газ и отражението им върху потребителите, Трайков призна, че има реална опасност все повече хората да почнат да се топлят с ток, а не на парно.

Топлофикациите ще затънат, ако се повиши още повече цената на парното, затова регулаторът имал механизъм. Когато регулаторът повиши цената, на която продава електрическата енергия, може да задържи тази на топлоенергията, защото имало когенерация. Това обаче не важало за софийската топлоенергия. Когато общината поеме Столична Топлофикация, може да привлече източници за финансиране, коментира икономическият министър.

Трайков отново се обяви за частична приватизация в енергийния сектор. Въпросът за структурата на държавния енергиен сектор е сложен, там могат да бъдат избрани различни решения - трябва да се реши дали да има непрозрачен държавен мастодонт или пак мощни компании, привлекателна за влизане на чужди инвеститори, обясни Трайков.

Инвеститорите предпочитат компании, които да са стабилни и да имат потенциал за нагоре. Приватизация трябва да има, защото това ще донесе свеж финансов ресурс на държавата. За да има и стабилност, и потенциал за развитие нагоре, трябва да се намери обединение - например на АЕЦ "Козлодуй", ВЕЦ-овете на НЕК и Марица-Изток. Това ще е компания мечта, от която и 10% да продадем, постъпленията ще са огромни. По-.добре да продадем малка част от нещо голямо, отколкото много от нещо по-малко, категоричен бе икономическият министър.

Сега, когато експортният пазар на тока се срина и приходите от износ не са достатъчни, финансовото положение стана сложно. С парите, с които ще се построи Цанков камък, можеха да купят 2-3 ЕРП-та в съседни държави и сега да хранят пенсионерите, добави министърът.

Източник: бТВ