Само за един ден в петък българските власти успяха да замразят, а след това и да размразят два от три руско-български енергийни проекта - изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и атомната електроцентрала Белене. Руската страна научава всичко това от медиите, при пълна липса на официално становище, пише РИА Новости в материал за „противоречивата България", цитирана от Utre.bg.

Ненадейната енергийна зима

Премиерът на България Бойко Борисов заяви в петък, че страната му няма да реализира съвместния с Русия и Гърция проект на трансбалканския петролопровод Бургас-Александруполис, предадоха българските медии.

„България се отказва от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис", каза Борисов след срещата си с посланицците на страни от ЕС. Според него жителите в региона на Бургас не подкрепят проекта, освен това трасето преминава през охранявани природни зони. За да подкрепи позицията си Борисов дал за пример и разлива в Мексиканския залив, пише руската информационна агенция.

Аналогичната съдба неочаквано споходи и проекта за изграждането на атомната електроцентрала в Белене, където участва руската Атомстройэкспорт. Според Борисов, досега не е намерен инвеститор за проекта. „Липсва яснота за това, кога България ще си получи обратно парите, които инвестира в проекта за АЕЦ в Белене. Готови сме да седнем и да преговаряме моментално за инвестицията с всеки, който може да ми даде цена. Всичко останало са празни приказки", отряза той.

Не мина и час след заявлението на българския премиер и българските медии разпространиха думите на икономическия министър Трайчо Трайков, който каза, че няма официално взети решения по проектите. „Кабинетът не е решил, че няма да участваме в Бургас-Александруполис или че замразяваме проекта АЕЦ Белене", каза Трайков.

В отговор на думите на Борисов, министърът посочи, че „не може да повярва" в това, че премиерът е направил подобно изявление.

Самият Борисов, чрез собствената си пресслужба, опроверга след часове думите си, като заяви, че България не е взела окончателно становище за излизане от проекта Бургас-Александруполис.

"Българското правителство не е взело финално решение по въпроса за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис", биват цитирани думите на Борисов.

Историята не е толкова проста

Съдбата на руско-българското енергийно сътрудничество не е така проста, откакто на власт в България дойде кабинетът на Бойко Борисов. Българската страна, въпреки подписаното през 2007 г. тристранно междуправителствено споразумение за Бургас-Александруполис, игнорира работата по проекта, като в това число не осигурява и финансиране.

Руски официални лица, в частност енергийният министър на РФ Сергей Шматко, нееднократно са заявявали за това, че инертната позиция на България възпрепятства реализацията на проекта, а в сряда директно обяви, че проектът може да бъде замразен, ако българите не разяснят позицията си до есента.

Колкото до атомната сфера, то тук проблемът се усложнява от липсата на инвеститор. След смяната на властта в България през лятото на 2009 г., германският холдинг RWE, един от водещите европейски производители на електроенергия в ЕС, излезе от проекта, предавайки акционерното си участие (49%) на правителството на България.

Германският холдинг разясни решението си с отсъствие на цялостна концепция за финансиране на проекта. Русия участва в проекта със ЗАО Атомстройэкспорт, с когото през 2008 г. България подписа договор за изграждането на два енергоблока с руски реактора с мощност 1 000 Mw всеки.

Въпреки очевидните трудности, по-рано България никога не е поставяла така директно под съмнение реализацията на енергийните проекти с Русия. Нещо повече, когато през март Цецка Цачева, председател на НС, посети Москва заяви, че трите общи проекта с РФ „заемат централно място" в бъдещата енергийна стратегия на републиката.

Интересно е да се посочи още, че съмненията от ползите по изграждането на двата проекта, в които участва България, завладяват все повече и руските експерти.

Читател на РИА Новости написа под един от материлите на агенцията за противоречивите сигнали на премиера на България Бойко Борисов следното: „...„разлив на петрол..." - казва той, като очевидно говори под въздействие на „фобията" от катастрофата в Мексиканския залив и веднага превключва на евтин популизъм. Смятам, че всеки може да разбере, по свирката на кого играе Борисов".

*Публикувано със съкращения