ДСБ може да не подкрепи актуализацията на бюджета за 2010 г. на второ четене, ако в измененията няма ясно финансиране за административна, пенсионна и здравна реформа.Това заявиха днес пред журналисти от ръководството на партията на Иван Костов. Самият той не участва в пресконференцията, но неведнъж е заявявал, че не е съгласен с някои параметри в проекта на управляващите от ГЕРБ за актуализация.

"Очакваме между първото и второто четене на актуализацията да се посочи в рамките на оперативния резерв от 1. 143 млрд. лв. кои сектори ще получат пари и ще има ли структурни реформи", каза заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров.

Става дума за т. нар. резерв за непредвидени разходи, който предишни години се използваше като буфер, но никога не е бил толкова голям колкото се предлага сега. Проблемът е, че няма информация за какво ще се използват тези пари, което предизвика критики, и от ляво, и от дясно.

Друг проблем са намалените разходи за министерство на здравеопазването, което финансира лечението на тежки заболявания.

"Намаляването трябваше да бъде не със 160 млн. лв., а само със 106 млн. лв. Държим да се възстанови тази разлика, в противен случай има опасност една от най-сложните солидарни системи да се разпадне до края на годината", уточни Бъчваров.

Асен Агов пък заяви, че от ДСБ са подготвили списък с всички разпоредители с бюджетни средства, които трябва да бъдат реформирани. Агов отбеляза, че целта е административните услуги да бъдат по-евтини.

"Неотложна е и реформата в сектора на пенсионното осигуряване и в здравеопазването, и това трябва да бъде ясно показано с харченето на тези пари", каза още той.

Източник: БТА