Министърът на финансите Симеон Дянков лично ще разговаря с комисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен за проблемите с бюджетния дефицит. Новината съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който пристигна снощи в белгийската столица за среща на ЕНП, а днес ще участва в среща на върха на ЕС.

Според Борисов, срещата на Рен и Дянков ще покаже, че България няма проблеми с дефицита, който бил много по-нисък от този в мнозинството страни в Евросъюза. Бойко Борисов каза, че самият той държи проверката на Евростат в България да дойде много по-бързо. Причината - само така ще докажем, че сме прави, отсече премиерът.

"Така че тази проверка ни е нужна, за да докажем правотата си веднъж. И втори път след това той трябва да направи проверки в другите държави в ЕС. И тогава ще види колко по-добри сме ние от тях. ще бъде проблем, ако не направят и в други държави проверки. Дефицитът в България и сега при актуализацията на бюджета ще бъде по-малък от болшинството държави в ЕС. И затова аз считам, че след това трябва да има съответно проверки в другите държави", заяви той.

Борисов отказа да влиза в задочен спор с Оли Рен дали, променяйки бюджетните прогнози без да уведоми Европейската комисия, България е нарушила договора за ЕС. "Аз няма да влизам в спор с господин Рен, с цялото ми уважение към него. Уговорката ни е в понеделник, когато дойде наш финансов министър и ни даде всичко, да чуя тогава неговото мнение и считам, че то ще е коренно различно. Защото знам, че ние имаме в момента много стегната финансова дисциплина - такава, каквато не е имало преди", обясни премиерът.

Той коментира още две теми. Според него е добре, че и Румъния се присъединява към проекта "Южен поток", а що се отнася до "Белене" - той защити позицията, че строежът на централата не е замразен, а просто се търси европейски инвеститор.

Министър-председателят днес започва участие в Среща на върха на ЕС. Тя трябва да одобри т.нар. "Стратегия 2020" на съюза, с която до 10 години ще се цели намаляване на броя на безработните и на учениците, напускащи училище преди да завършат средно образование. Очаква се да бъде обсъдена и сложната обстановка с бюджетния дефицит на Испания, за която се прокрадват слухове, че може, подобно на Гърция, скоро да прибегне до финансова помощ от Евросъюза.

Източник: БНТ