Китай отново изуми пазарите, като запази официалния си курс на юана в понеделник непроменен, въпреки заявлението от събота за намерението си да премине към по-гъвкав курс на националната си валута.

Последните коментари от Пекин и демонстративната липса на промяна при официалния курс на юана ясно говорят за това, че всяко движение на валутния курс ще бъдe много плавно и в много тесни граници.

Целта на съботното заявление за предстоящата либерализирания може да е най-вече политически ход, с който се цели отслабване на международния натиск върху Пекин в навечерието на срещата на Г20 в Торонто.

Засега курсът си остава същият

Откриването на търговията в понеделник започна с големи надежди, подбудени от прословутото съботно заявление на Пекин, което пазарът разтълкува като отказ от продължилия две години строго привързан курс на юана и завръщането му към постепенно укрепване, подобно на случилото се през 2005-2008 г. Но истината е, че подобно нещо не бе казано в пряк смисъл.

Народната банка на Китай съобщи в събота, че смята да продължи с реформирането на валутно-курсовата политика и да повиши „гъвкавостта" на обменния курс на юана. При това в заявлението на банката се посочва, че установените граници на колебания на юана (0.5% на ден) ще останат непроменени. Същевременно ЦБ смята да „акцентира върху пазарното търсене спрямо кошница от валути". Необходимостта от мярката се обяснява с подобряването на икономическата и финансова ситуация в страната и в света.

Решението на Пекин се възприема като вот на доверие към азиатските икономики и положително за акциите на компаниите-износителки. Акциите в Япония, Австралия, Нова Зеландия поскъпваха към 1.5% рано в понеделнишката сутрин.

Петролът също поскъпна в понеделник, поради спекулациите около либерализацията на валутно-курсовия механизъм в Китай.

"Ако юанът поскъпне спрямо долара, това ще е фактор за ръст в цената на петрола", заяви в интервю за Bloomberg президентът на Schork Group Стивън Шорк. „В крайна сметка, петролът, който се търгува в долари, ще стане за китайските потребители по-евтин, което ще се отрази положително на търсенето".

Курсът на китайския юан поскъпна в понеделник спрямо долара до 6.8165, при 6.8262 в петък. Дневният рейндж днес е 6.81 - 6.82. Едногодишният рейндж на търговията е съответно 6.8015 - 6.8410.

На фона на растящия оптимизъм курсът на долара спрямо еврото достигна вчера до минималното за последния месец ниво в 1.2487 долара. Поскъпнаха и валутите на страните, които са големи износителки към Китай, в т.ч. австралийски и новозеландски долар.

Съвсем скоро обаче стана ясно, че, въпреки обявените намерения, официалният курс на юана към американската валута остава непроменен на ниво от 6.8275. Това донякъде охлади ентусиазма на пазарите, с което реално се потвърди, че едва ли могат да се очакват някакви резки промени.

Курсът е сред националните интереси

Веднага след заявлението на ЦБ за предстоящи промени, прозвуча и официалното разтълкуване, а именно, че те не означават нищо радикално.

Резките промени в обменния курс на китайския юан противоречат на интересите на страната, заяви представител на Народната банка на КНР. „Сериозните изменения на валутния курс на националната валута могат да навредят върху финансово-икономическата стабилност на нашата страна и не отговарят на изконните интереси на Китай", каза той пред агенция Синхуа, тиражирано в понеделник от основните китайски медии.

Чиновникът подчерта: „Поддържането на стабилен обменен курс на юана на рационално, балансирано ниво е важна съставна част от продължението за реформи на валутно-курсовия механизъм".

Представителят на банката смята, че по-гъвкавият обменен курс на юана няма да се отрази съществено върху дейността на експортните предприятия в страната. В частност той даде пример с годините от началото на реформата в курса през 2005 г. до 2008 г., тоест за времето, когато юанът поскъпва спрямо долара с близо 21%, а износът на Китай се увеличава средно с 23.4% на година.

„Като цяло," посочи чиновникът, „плаващият курс на юана изигра стимулираща роля за подобряване на промишлените предприятия и откритостта им към света, трансформира методите за икономически растеж и развитие на икономиката".

Той заяви, че „след това, по степента на създаване на благоприятни условия, на предприятията ще се окаже съответна помощ в областта на подсилване и реорганизация на структурата. Банковата сфера ще подобри финансовото обслужване, ще помогне на бизнеса да управлява рисковете, свързани с валутния курс, ще окаже ефективна подкрепа на развитието на промишлеността".

Представителят на Народната банка на КНР посочи, че „по-нататъшното изпълнение на реформата за валутно-курсовия механизъм на юана ще допринесе за трудоустрояване на населението, особено в сферата на услугите". Според неговите обяснения това се дължи на факта, че „гъвкавият обменен курс изисква преход от износ на продукция с обикновена степен на преработка към износ на стоки с висока степен на обработка, ще разшири производствения процес и ще доведе до създаване на нови работни места".

САЩ очакват конкретика

„Противоречащите си едно на друго заявления, които бяха оповестени през почивните дни, дават храна и за оптимисти, и за песимисти спрямо плановете на Китай да даде повече свобода за ръст на валутата си", каза сенаторът - демократ Чарлс Шумер, съобщава The New York Times. „Откриването на пазарите в понеделник подсказаха, че песимистите са били прави"

Въпросът за юана заема централно място във финансовите преговори между Пекин и Вашингтон, и САЩ, както заяви по-рано, възнамеряват да го повдигнат отново в Торонто. Първият зам. директор на МВФ Джон Липски каза за Bloomberg TV тези дни, че съботното решение на Пекин е „малка стъпка, само един миниатюрен елемент от необходимите действия". Той посочи, че юанът е сериозно подценен.

Президентът Барак Обама определи решението на КНР като конструктивно и ще помогне в балансиране на ръста на световната икономика.

Министърът на финансите Тимъти Гайтнер също приветства заявлението на Пекин, но добави, че проверката на намеренията на Пекин ще бъде до колко сериозно и до колко бързо ще се даде възможност на китайската валута да поскъпне.

Конгресът на САЩ е за въвеждане на санкции заради валутно-курсовата политика на КНР, като американската администрация се стремеше досега да избягва пряката конфронтация с КНР, предпочитайки методите на политически натиск. Поради това тя отложи пореден доклад за валутната политика, за да избегне изостряне на ситуацията до срещата на Г20 в Торонто.

Шумер обеща, че Конгресът ще се върне към въпроса за санкциите, ако не види реални промени.

Вашингтон смята, че сегашният курс на юана води до изкривявания на цялата световна икономика и поставя американските компании в неизгодно положение.

Дефицитът в търговския баланс на САЩ през април достигна 40.3 млрд. щатски долара, което е най-високото ниво на показателя от декември 2008 г. Делът на Китай общата сума се пада 19.31 млрд. долара КНР увеличи през май износа си с 48.5 на сто, а излишъкът й в търговския баланс нарасна на месечна база повече от 10 пъти - до 19.5 млрд. щатски долара.

Прогнози на аналитиците не се сбъдват засега

Икономистът на Goldman Sachs Джим О'Нийл каза през почивните дни пред Bloomberg TV, че юанът ще поскъпне с 1.0% още в понеделник и до края на годината с 5.0%. В действителност официалният курс на юана остана без промяна, а на валутните пазари китайската валута поскъпна спрямо долара с 0.14%.

Икономистите на Deutsche Bank очакват ръст в курса на юана до края на годината от 1.9%. Такава е и средната прогноза на аналитиците, които попитаха от Bloomberg.

Други пазарни участници също са на мнение, че обявеното от Пекин намерение да засили гъвкавостта на юана означават ускорени темпове на ревалвация, прогнозирайки, че тя ще достигне 1-3% през следващите 12 месеца.

„Заявлението на централната банка означава излизане на Китай от режима на привързан курс към долара. Ако еврото остане слабо, това може да означава още, че юанът може да укрепне спрямо долара", каза аналитик от China Construction Bank.

От юли 2008 г., когато валутната политика бе променяна за последно, юанът с минимални колебания държи нивото от 6.83 юана за долар. По-рано тази година Пекин изпрати сигнали, че смята да се завърне постепенно към по-гъвкав курс, както бе преди кризата. Въпреки всичко, промяната в курса в понеделник не бе голяма, но е рекордна от 2008 г. насам.