Нови 16 проекта на общини започват по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Одобрените проекти са по двете общински мерки - 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 „Обновяване и развитие на населените места" като предвиждат основно инвестиции в изграждане и рехабилитация на общински пътища и водоснабдителна мрежа, както и ремонт и реконструкция на читалища. Общата стойност на одобрената субсидия по тези проекти е в размер на 34.3 млн. лв.

Одобрените общини по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" са Венец, Опан, Стамболово, Стрелча и Ябланица със стойност на одобрените разходи и субсидия в размер на 22.7 млн. лв.

По 322 „Обновяване и развитие на населените места" с безвъзмездни средства в размер на 11.5 млн. лв. от ПРСР ще се финансират общините Стамболово, Дряново, Летница, Павликени, Ихтиман, Вършец и Симеоновград. Това информират от ДФ Земеделие.

Проектите на тези общини получиха одобрение на заседание на Експертна комисия по прозрачност (ЕКОП) на 18 юни.

По Мярка 321 от ПРСР се финансират проекти за подобряване на пътната, водоснабдителната и канализационна инфраструктура, както и се подпомагат проекти за изграждане на детски ясли, социални домове за грижа за възрастни и хора с увреждания, спортни, младежки и културни центрове, театри, библиотеки и др.

По Мярка 322 общините могат да кандидатстват с проекти за изграждане на детски площадки, зелени площи, реконструкция и ремонт на обществени сгради с местно историческо и културно значение и др.

Освен по двете публични мерки, на заседанието на ЕКОП в петък одобрение получиха и 19 проекта по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от ПРСР 2007-2013 г.

Стойността на одобрените разходи по тях възлиза на 7.6 млн. лв., а на субсидията - 5.3 млн. лв. Проектите са в областта на селския туризъм и предвиждат основно изграждане на къщи за гости. Сред тях има и проект за изграждане на малка фотоволтаична централа в с. Раздел, община Елхово.