В света през 2009 г. е имало 10 милиона милионери, като за първи път азиатските милионери са имали по-голямо състояние от европейските си събратя, сочат данните на проучване на консултантските компании - американската Merrill Lynch Global Wealth Management и френската Capgemini, цитирани от информационните агенции.

Цифрите са въз основа на оценка на богатството на бизнесмените в долари, без да се взема предвид стойността на недвижимите им имущество и луксозните вещи, които притежават, уточнява ИТАР-ТАСС.

Милионерите през 2009 г. са се увеличили със 17% в сравнение с 2008 г.

Най-значителен растеж на броя на милионерите е отбелязан в Индия - 50% и Китай - 31 на сто.

В Азиатско-тихоокеанския регион живеят три милиона милионери, колкото и в Европа, като за първи път състоянието им надвишава богатството на европейските им събратя.

Авоарите им са се увеличили с 30.9% до 9.7 трилиона долара през 2009 г., докато най-богатите европейци притежават 9.5 трилиона долара за миналата година.

Покачването на стойността на активите е било по-бързо в Азия, отколкото в Европа, заради силния икономически растеж и доброто състояние на борсовите пазари.

Повече от половината милионери живеят в три страни - в САЩ има 2 866 000 милионери, в Япония - 1 650 000, а в Германия - 860 000.

Източник: БТА