Броят на милионерите по света се е върнал на ниво от преди кризата, става ясно от последния доклад на Boston Consulting Group. Според него в края на 2009 г. в света е имало общо 11.2 милиона домакинства с активи от над един милион долара, което е скок с 14% спрямо края на 2008.

Особено силен ръст има в САЩ, където милионерите са 4.7 милиона, или 4% от населението на страната. Щатите са на първо място по брой на милионери, но по процент от населението лидер е Сингапур, където над с над милион разполагат 11% от жителите.

Ръст в броя на милионерите обаче, се наблюдава предимно в държавите, които и до сега са водели в класацията. С други думи, разликата между богатите и бедните държави се задълбочава.

83% от домакинствата в света държат 13% от световното богатство, спрямо 14% миналата година.

Най-богатите в света, или онези 0.5%, които имат над 5 милиона долара, притежават 21% от световното богатство, или 23 трилиона долара. През 2008 този процент е бил 19%.

Това не означава, че богатите не са усетили кризата, казват авторите на проучването. По-скоро е имало прегрупиране сред тях.

Милиардерите също са преживели големи загуби, макар че пак са останали свръхбогати, в сравнение с други, Те обаче се оплакват - казвали ликвидирали сме активи, имаме загуби. Хората имат различни представи за „голяма загуба", коментира WSJ.

Доста милионери са загубили състоянието си, на тяхно място са се появили други, казват от Boston Consulting Group.

Станете наш почитател във Facebook