Вижте какво правят някои тийнейджъри, докато други гледат Big Brother или висят в мола:

14-годишното момче, което направи състояние от мармалад

Повечето тийнейджъри милионери са забогатели от създаване на уеб страници. Фрейзър Дохърти обаче се e насочил към по-традиционен начин. Когато бил на 14 години шотландецът започнал да прави мармалад по рецепти на баба си. На 16 напуснал училище, за да се съсредоточи в компанията си Super Jam, която вече била доста успешна.

В момента тази компания държи 10% от пазара на мармалад във Великобритания. Тя продава по 500 000 буркана на година, а делът на Дохърти в бизнеса се оценява на между 1 и 2 милиона долара.

13-годишният, който изкачи Еверест

Джордан Ромеро стана най-младият алпинист, изкачил Еврест. Той осъществи изкачването заедно с баща си, приятелката си и група шерпи -водачи. Те предприеха похода от по-трудната страна на планината - тази от Китай, тъй като в Непал има възрастови ограничения за експедицията и той не бе допуснат. Остава му един връх от Седемте най-високи в света. Джордан е качил Килиманджаро на 9-годишна възраст.

15-годишният, който продава уебстраници за 6-цифрени суми

На 15-годишна възраст Камерън Джонсън получава месечни чекове за 300 000 и 400 000 долара. На 19-годишна възраст той продаде една от своите интернет-страници за 6-цифрена сума, която запази в тайна. Той започва кариерата си като правеше поздравителни картички с Фотошоп.

16-годишният, който построи електрически пикап

На 16 години повечето връстници на Дитрих Лудвиг от Охайо тепърва се учат да карат кола, докато той... е сглобил електрически пикап - 2000 Chevrolet S-10. Той направи това като замени двигателя на колата с електрически. Премахнал нейния двигателя, радиатора и ауспуха и инсталирал електрически двигател и батерия. В момента той се опитва да направи подобрения по автомобила, като също така намали времето, необходимо за зареждане на батерията.

16-годишният, който разгада формулата на Бернули

16-годишен иракски имигрант Мохамед Алтомаями, живеещ в Швеция, разреши 300-годишно уравнение на Бернули. Това, което Мохамед е направил е да синтезира изчисленията на Бернули до по-проста формула. Първоначално неговите учители по математика не му повярвали и Мохамед само разнасял тетрадката си от един на друг, но те не му обръщали внимание. Тогава той се свързал с професори от Университета в Упсала, които прегледали работата му и установили, че формулата наистина работи.

17-годишният, който построи малък ядрен реактор в мазето си

Тайго Олсън от Оуклънд е прекарал 2 години в мазето си, за което време е построил устройство, което може да създаде (макар и малка по мащаб) ядрена реакция. Той създава съвсем малко енергия с него и естествено, не би могъл да създаде никаква заплаха, но това показва как атомната енергия става все по-достъпна.

15-годишният, който хакна НАСА

Джонатан Джеймс стана известен с това, че е първият малолетен, получил присъда за хакерство.

По негови думи - той просто си играел. И така, играейки си, първо хакнал страница на Министерството на отбраната на САЩ, където получил достъп до поверителни и-мейли и пароли. След това хакнал сайт на НАСА и откраднал софтуер за 1.7 млн. долара. Заради кражбата НАСА е принудена да затвори компютърната си система и е понесла големи загубил. Самият Джеймс казал, че само е свалил един код, който по думите му бил „супер скапан и със сигурност не струва 1.7 млн. долара".

Ако Джеймс е бил пълнолетен по време на деянието, е щял да получи поне 10 години затвор, казват експерти.

Джеймс се самоубива през 2004 на 24-годишна възраст. В предсмъртното си писмо той пише, че се страхува, че ще бъде съден за престъпления, които не е извършил и конкретно, че няма нищо общо с атаката срещу мрежата на магазини TJX, за които по това време е разследван. „Нямам вяра в съдебната система, загубих контрол над ситуацията," пише Джеймс. Доказателства за връзка между него и атаките по TJX така и не са открити.

16-годишният, който може да пилотира 5 вида самолета

Еван Греъм държи рекорда за най-млад пилот, който може да управлява сам 5 различни вида самолета - l-4 Piper Club от втората световна война, R 22 Robinson helicopter, Cessna 150 aerobat, Robinson 44 Raven 2, 1965 Cesna 150.

18-годишната преподавателка в университет

Алия Сабур, която е асистент в Университета Конкук в Сеул, Южна Корея, е най-младият преподавател във висше учебно заведение в света.

Сабур е дете-чудо. Тя е започнала да чете на 2 години и е свирела на кларинет с филхармонията на Рокланд, когато била на 11.