Работата по изграждането на магистрала „Марица" тръгва през октомври, когато ще бъде обявен търг за избор на изпълнител на трасето на магистрала „Марица".

Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред БНТ. Днес пък се очаква да бъде подписана оценката за въздействие върху околната среда на строежа на аутобана.

Също през октомври ще стартира и процедурата за изграждането на автомагистрала" Струма", по която се работи денонощно, добави министърът. Предвижда се първоначално трасето да стигне до Дупница, а след това ще бъдат изградени лотовете до Сандански и до Кулата.

Все още обаче ведомството е по-назад с плановете на парцелите, а и не е започнало отчуждителни процедури, призна Плевнелиев. Той обясни, че за изграждането на автомагистрала "Хемус" се подготвя апликационна форма за финансиране от еврофондовете в следващия период от 2014 г.

Според строителния министър този проект е най-труден за изпълнение. Изграждането на участъка от Ябланица до Шумен с дължина 245 километра ще струва между 1.2 и 1.3 милиарда евро

Трасето на бъдещата магистрала ще се проектира поне 2 - 2.5 години, а след това ще се работи по два или три варианта за изграждането на аутобана. Вероятно това ще стане чрез публично-частно партньорство. Такива варианти се обмислят и за „Марица" и „Струма".

Вече работим по този казус съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие. За целта обаче трябва да сме подготвени, за да не се повтори ситуацията от 2007, 2008 и 2009 г., когато усвояването на средства от програми и фондове на Европейския съюз беше рекордно ниско - 0.36 на сто, припомни министър Плевнелиев.

Източник: в. Монитор