Goldman Sachs си върна първото място сред консултантите на сделки по сливания и придобивания (M&A) за първите шест месеца на 2010 г. информира Reuters.

На фона на все още слабия M&A пазар, консултантската роля на Goldman по сделки за близо 190 млрд. долара и позволява да си върне първото място от Morgan Stanley, която миналата година я измести от челната позиция за първи път от 1996 г.

Предварителните данни на Thomson Reuters показват, че стойността на обявените M&A сделки в световен план възлиза на 976 млрд. долара до 22 юни.

Goldman е работила по пет от десетте най-големи сделки, което е повече в сравнение с която и да е друга компания, с изключение на Morgan Stanley. Goldman Sachs e консултирала подразделението ALICO на American International Group, Coca-Cola, Schlumberger, Novartis и Allegheny Energy.

Резултатите са добри новини за Goldman Sachs, която се бори с най-големия удар по репутацията си от десетилетие, след като през април щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) и повдигна обвинения в измама.

Осигуряването на консултантски услуги на компанията на милиардера Рупърт Мърдок News Corp при сделката за 12 млрд. долара за придобиването на пълен контрол над британската BskyB е помогнало на JPMorgan Chase да оглави класацията при консултантите на M&A сделки в Европа.

JPMorgan се нарежда на трето място в световната класация, както и през миналата година, докато Bank of America Merrill Lynch заема шестата позиция.

Германската Deutsche Bank, чиято M&A дейност се ръководи от Лондон, се придвижва от осмо на четвърто място. Банката скача от 18-то на 4-то място при американските M&A сделки, след като консултира CenturyTel в придобиването на Qwest за 22 млрд. долара и съдейства при сделката в която MetLife закупи ALICO за 15.5 млрд. долара.

Въпреки че взема участие е най-голямата сделка за годината, а именно консолидирането на телекомуникационната империя на мексиканеца Карлос Слим, Citigroup пада до седмо място в световната класацията, в сравнение със заеманото четвърто година по-рано.

Lazard, която миналата година имаше основна роля в сделката между Kraft и Cadbury, също отстъпва в класацията, от шесто до десето място.

UBS и Barclays Capital влизат в челната десетка след като заемаха 12-о и 11-о място, респективно, за първото полугодие на 2009 г.