Днес Нелсън Валдез е професионален футболист, играещ на Световното първенство по футбол. Той живее в хубава къща в Дортмунд, Германия, и се радва на добра кариера.

Всичко това Валдез дължи на футбола.

Преди да започне да получава големи чекове обаче, парагваецът е минал през бедност, а в продължение на 2 години е бил бездомен.

Цели две години той спял в кашони. „Обличах всичките си дрехи и се свивах, за да се стопля през нощта," спомня си Валдез.

Бедното семейство на футболиста е от малко село, наречено Сан Хоакин. Те не можели да си позволят да го издържат, а той искал да бъде професионален играч.

Докато бил на възраст между 15 и 17 години той се преместил да тренира в отбора на Atletico Tembetary. Заплатата му от 20 долара на седмица обаче не била достатъчна да си наеме жилище, а родителите му не можели да му изпращат пари.

Валдез тренирал през деня, а през нощта спял в заслон от кашони на стадиона. Никой в отбора не знаел - единствено пазачът на стадиона го виждал, но пазел тайната му.

Мизерията му свършила, когато след две години в отбора му предложили по-добър договор.

„Тези две години ме научиха да оценявам всичко, което днес имам," казва Валдез. „Всичко, което имам дължа на футбола," казва той.