Човек може да научи много, ако гледа Световното първенство по футбол и то не само за играта. По-много неща турнирът прилича на фондовия пазар и от него може да научат някои полезни неща за това как се правят пари, пише The Wall Street Journal.

Ето и някои неща, които най-популярният спорт може да ви научи по отношение на парите:

1. Не се шокирайте от "шоковете."

Кой би си представил, че финалистът от миналото Световно първенство Франция ще напусне турнира по такъв унизителен начин? Или че Англия ще завърши наравно с Алжир? Или че Швейцария ще победи Испания?

Тези "шокове" обаче се случват постоянно.

Не трябва да се бърка необичайното с невъзможното. Не токова отдавна изглеждаше невъзможно например Lehman Brothers или General Motors да фалират.

Както обаче ни се припомни през последните години, необичайното се случва. Единственото изненадващо нещо е, че толкова много хора са изненадани.

2. Трябва ви силна защита.

Както се казва "Необходима е само секунда, за да се вкара гол." Злополучният вратар на Англия Робърт Грийн обаче може да ви каже след детинската му грешка в мача срещу САЩ, че истината е малко по-различна.

Необходима е само секунда, за да получиш гол. Отбелязването на гол на другия край на игрището може да отнеме много време.

Инвеститорите знаят за какво става въпрос. Печалбите от брилянтно проведена сделка, могат да бъда опропастени само за един единствен миг от грешка по невнимание.

Нападението, при което човек се опитва да прави пари, е доста по-вълнуващо, отколкото защитата, при която целта е те да не се загубят. Разумното управление на парите започва от обратно обаче. В края на краищата 100% печалба е нужна, за да бъдат компенсирани 50% загуба. Или както инвеститорите биха се изразили: Правило номер едно - не получавайте голове. Правило номер две? Никога не забравяйте правило номер едно.

3. Трябва да мислите глобално.

Световното първенство е един от малкото случаи, в които феновете по цял свят загърбват състезанията на местно ниво и започват да следят по-отблизо всички останали.

Американците подкрепят САЩ, а японците стискат палци за Япония. Всички обаче знаят, че най-големите отбори са Аржентина, Португалия и Бразилия. И всички ги гледаме така или иначе.

Инвеститорите трябва да научат същото нещо. Склонността за натрупване на акции на местни компании отдавна се счита за проблем на повечето инвестиционни портфейли. Повечето хора инвестират прекалено много от парите си в техния местен фондов пазар. Проучвания показват, че при щатските инвеститори повече от 80% от портфейла е съставен от акции на щатски компании.

Това няма никакъв смисъл. САЩ съставлява само една трета от стойността на пазарите в световен мащаб, така че тези, които инвестират например само в щатския пазар изпускат две трети от случващото се на пазарите.

Инвестициите в световен план ви дават максимална диверсификация.

4. Не позволявайте надеждата да ви заслепява.

Разбираемо е защо от КНДР някой би подкрепял КНДР (отборът има две загуби от два мача и е получил 9 гола), независимо от това колко лошо се представя отборът им. В крайна сметка, това си е тяхната страна.

Това, което не е разбираемо са инвеститорите, които се придържат към ужасяващи инвестиции през цялото време, молейки се и надявайки се, че лошото управление, лошата стратегия и лошите продукти някак си ще доведат до добри резултати. Да се надяващ за нещо не означава да очакваш. Освен ако не сте работили за някоя от тези компании, няма причина да държите акции на Washington Mutual и Fannie Mae, или General Motors. Ако това не ви прави щастливи, трябва да спрете да се оплаквате или да се молите. Продавайте.

5. Търпението се отплаща.

Англия отново разочарова феновете си на това първенство.

Преди време бразилската легенда Пеле обясни проблема пред английски журналист като му каза, че Англия трябва да бъде търпелива на терена.

Не само Англия обаче има проблеми в това отношение. Прекалено много отбори се опитват бързо да нанесат решаващият удар като ритат топката напред и се надяват възможно най-доброто да се случи. Големите футболни отбори, особено бразилците, подхождат много различно. Те са известни с това, че си подават топката десетки пъти, изчаквайки подходящия момент, за да нанесат своя удар. Тази тактика действа.

Нещата стоят по същия начин и на фондовия пазар. Уорън Бъфет, който вероятно може да бъде определен като Пеле на инвестициите, веднъж нарече пазара ефикасен механизъм за прехвърляне на пари от активните към търпеливите. Както повечето големи инвеститори, той изчаква своя момент почти до безкрайност, за да направи удар. Това е по-добрият план.

6. Внимавайте с маржа на сигурност.

Словенците изглеждаха доста спокойни след като си бяха осигурили преднина от два гола срещу САЩ на полувремето. В края обаче имаха късмет, че се отърваха с равен. Тези обрати се случват постоянно. Не можете да си позволявате да бъдете прекалено спокойни. Почти всичко може да се случи.

При концепцията за маржа на сигурност се препоръчва инвеститорите да купуват акциите на цена, която е поне една трета под истинската им стойност. Просто за всеки случай.

7. Не възлагайте всичките си надежди на съдиите.

Щатските финансови регулаторни органи като Комисията по ценни книжа и борси, Министерството на финансите и Федералният резерв бяха подложени на големи критики след настъпването на финансовата криза и нищо чудно. Те не вярваха, че има балон в жилищния сектор. Не знаеха, че банките манипулират счетоводните си баланси. Не знаеха какво точно става на пазара на деривативни инструменти и т.н.

Ако тези органи обаче искат да се почувстват по-добре, вероятно трябва изгледат някои от мачовете на Световното първенство. Някои съдийски решения бяха просто изключителни. Дебютантът Коман Колибали беше изваден от нарядите за следващия кръг, след като отмени редовен гол за САЩ срещу Словения, който струваше победата на американците. Това не беше единственото спорно съдийско решение на Световното първенство. Ако опитът може да бъде показателен, най-вероятно няма да е и последното. Съмнителните съдийски решения са характерни, както за футбола, така и за фондовия пазар. Що се отнася до Колибали, вероятно той би могъл да си намери работа на Уолстрийт като регулатор.