Властите във водещите държави трябва незабавно да пристъпят към намаляване на бюджетните си дефицити, а Централните банки да не вдигат лихвите. В противен случай е възможно светът да се окаже на прага на нова криза, се казва в годишния доклад на Bank for International Settlements (BIS), цитиран от Reuters.

В документа се подчертава, че световната икономика и финансовите пазари постепенно излизат от кризата, но дълговата криза в еврозоната и нестабилната ситуация в редица други големи икономики могат да поставят под заплаха крехкото възстановяване.

На годишното си събрание, от банката пък призоваха правителствата да действат колкото се може по-бързо и да не отлагат бюджетните реформи.

„Не можем да чакаме възстановяване на стабилния ръст, за да започнем реформи. При по-нататъшно задържане, рискуваме да се възобнови волатилността и да се влоши пазарната конюнктура", смятат от там.

За предотвратяване на нови кризи са необходими кардинални реформи на световната финансова система, а антикризисните мерки, които много държави предприеха, имат „странични ефекти", които вече се проявяват.

„Запазването на уязвимостта на финансовата система заедно с антикризисните мерки могат да предизвикат рецидив", се казва в документа на BIS. Опасенията на банката са, че регулаторите ще създадат „компании-зомбита", пряко зависими от държавната подкрепа.

Банковата система пък е далече от стабилността, а наскорошните печалби в сектора, обусловени от ниските нива на лихвите и валутни операции, трудно ще бъдат повторени. При това не всички загуби са отчетени.

Все пак трябва да се внимава и с прекалено дългото отлагане на повишаване на лихвите на централните банки. „Колкото по-дълго лихвените нива остават ниски, толкова по-значителни ще бъдат предизвиканите от тях деформации, както в страните, така и в международен план", се казва в документа.

Развиващите се страни пък имат друг проблем, смята БИС. Те бързо се възстановяват, но това ги заплашва със силен инфлационен риск.