Ако пътувате в Европа, а мобилният ви телефон е с вграден GPS, той може автоматично да сваля от интернет карти на градовете, в които се намирате, без дори да разберете. В такъв случай сметката ви ще набъбне със стотици левове, предупреждават от неправителствената организация "Активни потребители" във връзка с по-евтините от днес цени на роуминга в целия Европейски съюз.

Потребителите преди да тръгнат на път трябва да се уверят, че навигационната програма на мобилния телефон не се нуждае от връзка с интернет и функцията за по-бързо позициониране с помощта на интернет е изключена.

Не използвайте автоматични настройки за мрежа, когато пътувате в райони близо до границата, защото телефонът ви автоматично може да превключи на чужд оператор и да проведете скъпи разговори, препоръчват още от "Активни потребители".

Досега максималната цена за изходящо обаждане в роуминг в ЕС беше 1.10 лв. на минута с ДДС, а от днес става 92 ст. с ДДС. Пределната цена на входящите повиквания пада от 45 ст. на 35 ст. с ДДС. Тарифата за изпращане на есемес от чужбина се запазва. Тя остава максимум 26 ст. с ДДС. Получаването на есемеси е безплатно.

И трите български мобилни оператора - Виваком, Мтел и Глобул, намаляват цените на обаждания в роуминг от 1 юли, така че да се вместват в новите тарифи. От 2011 година, с решение на Европейската комисия мобилните оператори ще трябва да изпращат предупреждения на абонатите си, когато са в чужбина и сметката им надхвърли 50 евро (97,79 лв).

Максималните тарифи важат само в държави членки на ЕС, припомнят от "Активни потребители". В Македония, Сърбия и Турция роуминг таксите са много високи - до 6.99 лв. на минута за изходящо и 2.99 лв. на минута за входящо обаждане.

Източник: БТА