Обикновено пиенето на уиски и голфът се смятат за неща, които човек прави в свободното си време, за да разпусне. На някои хора обаче им се плаща за това.

Вземете например Колъм Игън, експерт дестилатор на уискито Bushmills в Ирландия. Или Джереми Хейнлейн, чиято позиция всъщност е "Голф директор" на Hilton Worldwide.

Ето и някои от най-приятните работи в света, подбрани от CNBC. Kакво включват те и как хората са се сдобили с тях:

Производител на уиски

Колъм Игън е завършил университета Лимърик в югозападна Ирландия и кариерата му на инженер се развива доста добре, когато се влюбва.

По това време той живее в Лондон, а жената, която по-късно става негова съпруга, е от град в Северна Ирландия, на 12 мили от дестилационната фабрика на Bushmills.

В крайна сметка той се озовава там и получава работа в Bushmills като в продължение на пет години бутилира и смесва уиски преди да получи възможност да работи с експерт дестилатора на фабриката. Впоследствие самият Игън получава тази работа.

Една от най-предизвикателните неща от неговата работа е, че всяко ново уиски, което създава, трябва да крие специфичния вкус на Bushmills.

След това трябва да се определи какво количество да бъде произведено.

"Странното нещо е, че отнема толкова много време, за да се произведе," казва Игън, обяснявайки, че уискито остава в бъчви за период между 3 и 20 години. "Трябва да се опитате да направите научно предположение за това колко ще пием след 20 години!"

Майстор пивовар

Крис Ериксън е на път да стане счетоводител, но кариерата му предприема драматичен завой преди той дори да влезе в бизнес университет.

Негова бивша приятелка му подарява домашен пивоварен комплект като подарък за дипломирането му. По това време Ериксън залягал над учебниците по бизнес и икономика, преди да се запъти към бизнес университет.

Това пивоварско хоби скоро се превръща в кариера и днес той е собственик и майстор пивовар в Lake Placid Pub & Brewery, в Лейк Плесид, щата Ню Йорк, където се прави известната светла бира Ubu Ale.

Разбира се най-хубавото в неговата работа е, че той пътува насам-натам по бирени фестивали и кръчми, където прави "пазарно проучване."

Ериксън не заработва толкова, колкото приятелите му на Уолстрийт, но въпреки това, те смятат, че той има най-добрата работа.

Пиротехник

Изстрелването на фойерверки обикновено е нещо, заради което малките момчета имат проблеми, но Джим Соуза е един от малкото щастливци, на когото му се плаща, за да взривява експлозиви.

Соуза всъщност е четвърто поколение пиротехник и неговата семейна компания Pyro Spectaculars, организира спонсорираната от търговската верига Macy's заря по случай националния празник на САЩ в Ню Йорк и около 400 други подобни събития из цялата страната.

Той пътува по целия свят, търсейки нови и вълнуващи фойерверки и твърди, че все още настръхва, когато чуе реакцията на тълпата.

Соуза има диплома по бизнес администрация и маркетинг от Портландския университет. Той обучава други в изкуството на пиротехниката в Pyro University.

Тестващ видеоигри

Прекалено дългото играене на видеоигри е донесло наказания на много малчугани, но ето нещо, което майка ви не ви е казала: Видеоигрите са индустрия на стойност 25 млрд. долара и ако сте в нея, може да ви плащат, за да играете.

Когато Скот Стайнбърг е на 17 години получава работа на непълен работен ден за проба на видеоигри за компания, която впоследствие става Atari. И всичко това благодарение на едно телефонно обаждане и запитване. Той получава първата си подобна работа на пълен работен ден от френска компания, след като се среща с неин представител на търговско изложение.

В момента той изпробва игрите от гледна точка на клиента и издава списанието "GameExec". Той е и автор на няколко книга за видеоигри, между които и "Забогатейте, играейки игри."

Хората често му завиждат за тази работа, но той казва, че изпробването на видеоигри може да бъде досадно, защото през цялото време играеш на една и съща част от играта, опитвайки се да я счупиш. Тестването пък се заплаща само с около 8 долара на час.

Фалшив ръководител

Ако сте бял мъж в Китай и имате костюм - Честито! Наети сте.

В Китай има странна тенденция, при която компании наемат фалшиви ръководители от САЩ и други западни държави, които да присъстват на различни събития, да изнасят речи и като цяло да представляват пред общността и бизнес средите тази връзка със западния свят.

"Ще се изненадате колко често се случва това тук," казва Мич Моксли, който живее в Пекин и е получавал по 1 000 долара седмично за да се преструва на бизнесмен от високотехнологична компания, строяща завод близо до Пекин.

"След като „директорът" на нашата компания приключи с речта си и позираше за снимка с кмета си спомням, че си казах: "Не мога да повярвам, че се хванаха на това", казва Моксли, който като тийнейджър редовно е лъгал родителите си, че не пуши.

Голф директор

Звучи като някаква измислена длъжност, но Джереми Хейнлайн е доказателство, че "голф директор" си е истинска работа.

Той работи за Hilton Worldwide и неговата работа е да контролира всички продажби и маркетингова дейност на над 20-те голф игрища на компанията. Това означава, че той може да играе голф в тези курорти, разположени по цял свят независимо дали това става с журналисти, известни голфъри или спонсори.

"Трябва да употребявате продукта," обяснява Хейнлейн.

Как получава тази работа? Хейнлейн играе три години професионално голф и се запознава с генерален мениджър от Hilton, който го убеждава да преподава голф в един от курортите на веригата. Начинанието се оказва толкова успешно, че започват да създават други голф училища, използвайки марката "Hilton Golf Academy". Хейнлейн се изкачва нагоре по стълбицата и сега той е Голф директор.

Той има и диплома по финанси от университета на Сан Диего.