Правителството не води разговори с МВФ за получаване на заем, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Съобщението е във връзка с публикации в медиите.

Страната има добре изградена фискална стратегия и кабинетът не смята, че е наложителна работа в тази посока, посочва министерството.

В допълнение, правителството разполага и с различни алтернативи за финансиране на държавния бюджет, включително емитиране на дълг на вътрешния и международните пазари.

Днес депутатите приеха приходите и разходите в актуализирания бюджет за тази година. В проектобюджета се налага свиване на разходите в министерствата с до 20 на сто, с изключение на отбраната и на МВР. 116 млн. лв. ще бъдат преведени на тютюнопроизводителите. За финансиране на пътища и други инфраструктурни обекти са предвидени 180 млн. лв., а за лекарства още 36 млн. лв.

Приходите в актуализирания бюджет са с 1.91 млрд. лв. по-малко, а разходите са увеличени с 436.3 млн. лв. в сравнение с приетия в края на миналата година бюджет за 2010 г.