Проучване, направено от банковия сайт Banknews.bg сочи, че българите нямат доверие на банките.

Общо 19.8% от участвалите в анкета на сайта отговарят на въпроса „Бихте ли изтеглили кредит през тази година?" негативно, именно защото нямат доверие на родните финансови институции. Това е и отговорът, набрал най-много гласове.

Като цяло хората, които отговарят, че не биха изтеглили кредит през настоящата година, съставляват 81.3% от общо гласувалите в анкетата на сайта.

Втората най-често посочвана причини за това защо хората не биха изтеглили кредит през настоящата година е несигурността на бъдещите доходи в условията на спад на икономиката и все още възстановяване от световната криза. Тази причина е била посочена, като основание от 15.9% от анкетираните.

Като следваща причина за нежелание за теглене на кредит е посочено високото ниво на лихвите, според 15.1% от анкетираните.

Неяснотата относно това дали най-лошото от кризата е преминало и колко ще продължи тя е следваща в списъка сред негативните причини защо няма да се тегли кредит, като този отговор е посочен от 11% от анкетираните.

9.9% от хората заявяват, че доходът им не е достатъчен, за да покриват вноски по кредит и поради тази причини не биха прибегнали до такъв през тази година.

Поради други причини, различни от посочените, не биха изтеглили кредит 9.6% от участвалите 364 души в анкетата, осъществена на сайта на Banknews.bg в периода между 15 юни и 16 юли.

Общо 16.2% от анкетираните дават положителен отговор на въпроса биха ли изтеглили кредит тази година.

Най-много от тях - 6% от участвалите в анкетата, твърдят че биха направили това поради други различни от посочените в анкетата причини.

На следващо място се нареждат отговорелите, че биха изтеглили кредит тази година, защото нямат възможност да си покриват разходите - 4.9% от участниците.

3% смятат, че цените на дълготрайните активи са ниски и затова биха теглили кредит, а според 2.2% лихвите са изгодни и това би ги мотивирало да вземат подобно решение.

2.5% от анкетираните не могат да преценят дали биха изтеглили кредит.

Източник: Banknews.bg

Четете Profit.bg и във Facebook